Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

10 soruda tansiyonla ilgili pratik bilgiler

Farklı uzmanlık alanındaki hekimler bir araya geldi. Hekimler, tansiyonla ilgili merak edilen soruları cevapladı.

10 soruda tansiyonla ilgili pratik bilgiler

Nefrolojiden kardiyolojiye, endokrinolojiden iç hastalıklarına kadar farklı uzmanlık alanındaki hekimler “Tansiyon Okulu”nu gerçekleştirdi.

Tansiyonla ilgili tanıdan tedaviye, beslenmeden alınacak önlemlere kadar A’dan Z’ye merak edilenlerin paylaşıldığı okulda hekimler önemli önerilerde bulundu.

Tansiyon şikayet yapar mı?

İç Hastalıkları ve Nefroloji Doktoru Prof. Dr. Tekin AKPOLAT, ''Çoğu insan hastalıkla ilk kez yüksek tansiyon ile tanışır. Yeni tansiyon hastalarının çoğunda hiçbir şikayet yoktur'' dedi.

Mutlaka çarpıntı olur mu? 

Kardiyolog Prof. Dr. Enis OĞUZ, ''Kan basıncını yüksek olması herhangi bir şikayete yol açmasa da kalbi ve atardamarları bozar. Hipertansiyon kalpte ritim bozukluğuna neden olabilir'' ifadesinde bulundu.

Hormonlar az ya da çoksa? 

İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Prof. Dr. Demet YETKİN, ''Hormonların olması gerekenden az ya da çok olması da yüksek tansiyona yol açabilir. Genç yaşta gelişen tansiyon yüksekliklerinde hormonal nedenleri de düşünmek gerekir'' sözlerini kullandı.

Tuz ne kadar tehlikeli?

İç Hastalıkları ve Nefroloji Prof. Dr. Tekin AKPOLAT, ''Tansiyon hastalarının %5-10’unda neden bir böbrek hastalığıdır. Kaya tuzu, deniz tuzu da sofra tuzu gibi yüksek tansiyona neden olabilir'' dedi.

Çocuklarda tansiyon olur mu?

Çocuk Hastalıkları ve Nefroloji Dr. Öğr. Gör. Gökçe CAN, ''Son 20 yılda çocuklarda hipertansiyon sıklığı artmıştır ve artmaya devam edecektir. Çocukluk çağı hipertansiyonu dünya çapında önemli bir sağlık sorunudur'' ifadesinde bulundu.

Kilo versem tansiyonum düşer mi? 

Kardiyolog Prof. Dr. Kadriye KILIÇKESMEZ, ''Hipertansiyona neden olan en önemli risk faktörlerinden birisi obezitedir. Obezlerde ağırlıktaki %5-10 düzeyindeki azalma kan basıncında belirgin düşüş sağlar. Zayıflamanın kan basıncı üzerine etkisi bir tansiyon ilacının etkisine yakındır'' cümlelerini kullandı.

İlaçla tedavide nelere dikkat edilmeli? 

Kardiyolog Prof. Dr. Meryem AKTOZ, ''Kan basıncını kontrol etmek için planın önemli bir parçası olan tansiyon ilaçlarınızı her gün aynı saatte alın. Tansiyon ilaçlarınızın adlarını, dozajlarını, yan etkilerini öğrenin ve doktorunuza danışmadan ilaçlarınızı bırakmayın veya değiştirmeyin'' dedi.

Spor tansiyonu düşürür mü?

Kardiyolog Uzm. Dr. Ebru ÖZENÇ, Hipertansiyon hastalarında düzenli egzersiz ile kan basıncında 5-7 mmHg düşüş sağlanabilir. Spora başlamadan önce yüksek tansiyonun dengelenmesi spor esnasında olumsuz komplikasyonları önlemek için önemlidir'' sözlerini kullandı.

Yüksek mi, düşük tansiyon mu daha tehlikeli?

Kardiyolog Uzmanı Prof. Dr. Eralp ULUSOY, Pozisyonel tansiyon düşmesi toplumda azımsanmayacak sıklıkla (% 0.2) görülebilir ve tansiyonun düşmesi yükselmesinden daha tehlikeli olabilir. Altta yatan nedenin tedavisi ve destekleyici işlemler düşük tansiyon için tedavinin özünü oluştururlar'' cümlelerini kullandı.

DÜŞMEYEN TANSİYON VE RENAL DENARVASYON

Kardiyolog Prof. Dr. Alp Burak ÇATAKOĞLU, ''Tansiyon kontrolü için ilaç dışı kullanılabilecek renal denervasyon gibi teknolojiler de başarılı ve güvenli çözümler sağlıyor. Yakın bir gelecekte aşı benzeri tedavilerle de tansiyonun uzun süreli olarak kontrol altına alınabileceği öngörülüyor'' dedi.


Haber Kaynağı : 12punto

Tansiyon Kardiyoloji Nefroloji Endokrinoloji sağlık