Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
43,3626
Dolar
Arrow
38,6341
İngiliz Sterlini
Arrow
51,2993
Altın
Arrow
4106,0000
BIST
Arrow
9.390

31 kişiye mezar olmuştu... 'Trend Grand Rezidans' davasında karar!

Malatya'da 6 Şubat depremlerinde 31 kişinin hayatını kaybettiği Trend Garden Rezidans ile ilgili davada karar açıklandı. Mahkeme, müteahhit Bahattin Doğan ile statik proje sorumlusu Bülent Yeroğlu'na 12 yıl 5 ay, rezidansın sahipleri Engin Aslan ve Sefa Gülfırat’a ise 17 yıl 5’er ay hapis cezası verdi. Yargılamaları tutuksuz süren 10 sanık ise beraat etti.

31 kişiye mezar olmuştu... 'Trend Grand Rezidans' davasında karar!

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesindeki Özalper Mahallesi'nde yer alan Trend Garden Rezidans, 6 Şubat depremleri başladığı anda yerle bir oldu.

Enkaza dönen binada, aralarında Spor Toto 1. Lig ekiplerinden Yeni Malatyaspor’un kalecisi Ahmet Eyüp Türkaslan ve 5 çocuğun da bulunduğu toplam 31 kişi yaşamını yitirdi.

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı, 15 sanık hakkında 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet verme' ve 'resmi belgede gerçeğe aykırı beyanda bulunma' suçlamalarıyla dava açtı.

MÜŞTEKİ AVUKATINDAN "OLASI KAST" TALEBİ

Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasına, depremde sevdiklerini kaybeden aileler, tutuksuz sanıklar ve tarafların avukatları katıldı. Duruşma savcısı, bir önceki celsede sunduğu esas hakkındaki mütalaasını tekrar etti.

Rezidans enkazından yaralı olarak kurtulan ve annesini kaybeden Meryem Gündüz, sanıkların en ağır cezalarla cezalandırılmasını talep etti.

Davada müşteki avukatlarından Pınar Ersu, bina ile ilgili ciddi yapısal eksiklikler olduğunu vurguladı. Ersu, binada donatı eksikliklerinin bulunduğunu, birçok kez tadilat yapıldığını ve başlangıçta 12 olan bağımsız bölüm sayısının 42'ye çıkarıldığını belirtti. Ayrıca, yapının “yeni bina” olarak kiraya verildiğini ve uzun süre kullanılmadan bekletildiğini söyledi.

Sanıkların 'bilinçli taksir' suçlamasıyla cezalandırılmasının yeterli olmayacağını savunan Ersu, 'Burada 'olası kast' söz konusu olup, binanın eski ve yeni sahiplerinin imar barışından yararlanmak için organize olduklarını, kar elde etme amacı güttüklerini savunuyoruz. En üst seviyede olası kasttan sanıkların cezalandırılmalarını talep ediyoruz' ifadelerini kullandı.

4 SANIĞA CEZALAR VERİLDİ...

Sanıklar, müştekiler ve taraf avukatlarının beyanlarını dinleyen mahkeme heyeti, rezidansın sahipleri Engin Aslan ve Sefa Gülfırat’a 17 yıl 6’şar ay, müteahhit Bahattin Doğan ile statik proje müellifi Bülent Yeroğlu’na ise 12 yıl 5’er ay hapis cezası verilmesine hükmetti. Yurt dışında bulunduğu belirtilen sanık Özkan Gülfırat’ın dosyası ayrılırken, yargılanan diğer 10 sanık hakkında beraat kararı verildi.

Duruşmanın ardından mağdur aileler ve müşteki avukatı Pınar Ersu, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Avukat Ersu, verilen kararı yeterli bulmadıklarını ifade ederek şunları söyledi:

'Öncelikle taleplerimizi yeterince izah edemedik. Mahkemeden sanıkların 'olası kast' ile yargılanmasını talep ettik. Çünkü bu bina ne 6 Şubat ne de 1999 depremlerinde yıkılan yapılarla kıyaslanabilir nitelikteydi. 1975 yönetmeliğine bile uygun yapılmamış, 12 bağımsız bölümlük bir bina izinsiz şekilde 42 bölüme çıkarılmış ve insanlara sıfır bina gibi kiralanmıştır. Bu bina adeta tuzla buz olmuş, otopsi raporlarına göre içeride insanlar nefes dahi alamamıştır. 31 kişi hayatını kaybetti; çoğu parçalanarak veya oksijensiz kalarak.

Gelinen aşamada sadece 4 sanık ceza aldı. İkisi 12,5 yıl, diğer ikisi de 17,5 yıl ceza aldı. Bu cezalar hem infaz sistemi açısından yetersizdir hem de kamu vicdanını tatmin etmemektedir. Diğer sanıkların beraati ise kabul edilemez. 12 bölümlük bir binayı 42 bölüme çıkarmak bilinçli bir tercihtir; bu bilinçli taksir değil, olası kasttır. Bu yön göz ardı edilerek düşük cezalar verilmiştir. Karar gerekçesi elimize ulaştığında istinafa başvuracağız.

Ne yazık ki Yargıtay'ın yaklaşımı da bilinçli taksir yönünde. Ancak artık bu konuda bir görüş değişikliği olmalı. Bu kadar insanı kaybetmemek için yargının tutumunun değişmesi şart. Şu anda hiçbir sanık tutuklu değil, herkes serbest. 31 kişi mezarda, ama sorumlular ellerini kollarını sallayarak dolaşıyor. Bu ceza kamuoyunu da mağdurları da tatmin etmemiştir. Bu bir cezasızlık halidir. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden alınan bilirkişi raporlarına tamamen katılmamakla birlikte, o rapora göre bile bu cezalar çıkmamalıydı. Biz bu kararın bozulması için mücadelemizi sürdüreceğiz.'



Haber Kaynağı : 12punto

16 şubat depremi
Wodo Network