Hataylı Ermenilerin mülkleri AYM kararına rağmen iade edilmedi: Kilise Vakfı suç duyurusunda bulundu

Samandağ Vakıflıköy Ermeni Kilisesi Vakfı, Ermeni toplumuna ait olduğunu iddia ettiği 36 taşınmazın iadesi için yasal süreç başlattı. Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) mülkiyet hakkı ihlali kararına rağmen Vakıflar Genel Müdürlüğü Vakıflar Meclisi, taşınmazların iadesini reddetti.

12punto

Hatay'daki 36 taşınmazın iadesi için başlatılan hukuki süreç AYM kararına karşın sonuçlanmadı. Ermeni Kilisesi Vakfı, taşınmazların zaman içinde Hazine ve özel şahıslara geçtiğini öne sürüyordu. Vakıf, 2012 yılında iade talebiyle Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne başvurdu ancak taşınmazların 1936 Beyannamesi’nde yer almadığı gerekçesiyle talebi reddedildi.

Vakıf, bu kararın ardından idari mahkemelere başvurdu. Hatay 1. İdare Mahkemesi ve Danıştay 10. Dairesi, 1936 Beyannamesi'ni gerekçe göstererek vakfın talebini reddetti. Bunun üzerine Vakıf, 2018 yılında AYM'ye bireysel başvuruda bulundu.

Agos gazetesinin haberine göre, 2022 yılında verdiği kararda AYM, Vakfın 1936 yılında Türkiye sınırları içinde olmadığını ve beyanname vermesinin mümkün olmadığını tespit etti. AYM, Vakıflar Kanunu’nun geçici 7. ve 11. maddelerinin uygulanmasında Vakfın özel durumunun dikkate alınmadığını ve bu durumun 'mülkiyet hakkının ihlaline' yol açtığını vurguladı.

AYM, kararını Danıştay 10. Dairesi ve Hatay 1. İdare Mahkemesi’ne gönderdi. Danıştay, AYM kararına uydu ve dosyayı Hatay 1. İdare Mahkemesi’ne sevk etti. Mahkeme, 19 Kasım 2024’te Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne taşınmazların iadesi yönündeki kararını tebliğ etti.

TEMYİZDE KAYBEDİNCE AYNI KARARI TEKRAR VERDİLER

AYM'nin kararına itiraz eden Vakıflar Genel Müdürlüğü, kararı temyize götürdü. Vakıflar Meclisi ise 11 Kasım 2024’te toplanarak, Vakfın 1936 yılında beyanname vermediği gerekçesiyle taşınmazların iadesini bir kez daha reddetti.

Vakıflar Meclisi’nin kararında, şu ifadelere yer verildi:

''5737 sayılı Vakıflar Kanunu’nun geçici 11. maddesi kapsamında taşınmazların tescil edilebilmesi için vakfın 1936 Beyannamesi’nde kayıtlı olması gerekmektedir.''

Ermeni Kilisesi Vakfı, Vakıflar Meclisi üyeleri hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. AYM kararının uygulanmamasını 'hukuka aykırı' olarak niteleyen vakfın avukatı Sebu Aslangil, Anayasa’nın 10, 35, 153 ve 138. maddelerine atıfta bulunarak, Meclis üyelerinin Anayasa Mahkemesi kararına uymadığını savundu.

Aslangil, kararla ilgili ''Anayasa Mahkemesi kararları kesindir ve bağlayıcıdır. Vakıflar Meclisi’nin bu karara uymaması hukuka aykırıdır'' değerlendirmesinde bulundu.