İstanbul Barosu eski başkanı Ümit Kocasakal yargıda ‘sınav’ kararını 12punto’ya değerlendirdi: ‘Yargıda kaliteyi tek başına artırmaz’

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç 20 Ekim 2023 tarihinde Antalya Adli Tıp Günleri Toplantısı'nda hukuk fakültesinden mezun olan kişilere 2024’ten itibaren ön eleme sınavı uygulanacağını açıkladı. İstanbul Barosu eski başkanı Ümit Kocasakal kararı 12.punto.com.tr’ye değerlendirdi.

Kübra Karasu

Kübra KARASU- 12punto.com.tr

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç hukuk fakültesi mezunları için 2024 yılından itibaren ön eleme sınavı uygulanacağını açıklamıştı.

Tunç, Antalya Adli Tıp Günleri Toplantısı'nda yaptığı açıklamada, “Hukuk fakültesinden mezun olanlara avukat, hakim ve savcı olabilmeleri için hukuk mesleklerine giriş sınavını getirdik. 2024’te uygulanmaya başlayacak. Avukatlık stajı, hakim, savcılık sınavları için bu sınavın kazanılması gerekecek” demişti.

Tunç ayrıca, uygulanacak değişikliklerin yargıda insan kalitesini artıracak önemli unsurlar olduğunu belirtti.

İstanbul Barosu eski başkanı Ümit Kocasakal ise alınan kararı 12.punto.com.tr’ye değerlendirdi.

“ADİL VE HAKKANİYETLİ OLMAZ”

Kocasakal, avukatlık mesleğinin yurttaş için önemini vurgulayıp özellikle sorunun en başından ele alınması gerektiğine dikkat çekti. Kocasakal şöyle konuştu:

“Ülkemizde ihtiyacın çok ötesinde hukuk fakültesi var ve bu çok sayıdaki hukuk fakültesinde yeterli öğretim üyesi yok. Dolayısıyla hukuk eğitiminde kalite arzulanan seviyede değil. Çünkü biz 100 küsür hukuk fakültesi açarken niteliğe değil niceliğe önem vermişiz. Eğer bu kadar fazla fakülte açıp öğrencileri oraya yönlendirirseniz daha sonra çok sayıda bir eleme sınavı yapamazsınız, bu adil ve hakkaniyetli olmaz.”

“İKTİDARIN BU KONUMDA OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM”

Avukatlık kanununda yapılan değişikliklerin genel olarak kanunun yapısını bozduğunu ve farklı amaçlarla yapıldığını söyleyen Kocasakal, “Avukatlık mesleği ile ilgili bir düzenleme yapılacaksa öncelikle bu düzenlemeyi yapanların hukuka, yargı bağımsızlığına, avukatlık mesleğine saygılı olması ve bunun yanı sıra mesleğe de hak ettiği değeri vermesi gerekir. Ben iktidarın bu konumda olduğunu düşünmüyorum.” dedi.

Avrupa’nın hemen hemen her ülkesinde avukatlık sınavının yapıldığını ve fikirsel anlamda yapılacak sınavı desteklediğini söyleyen Kocasakal, sınavın nasıl yapılacağı konusunda endişe duyduğunu; Sınavı kimin yapacağı, sorulacak sorular, mülakat olup olmaması gibi detayların önemine vurgu yaptı.

BAROLAR DA İŞİN İÇİNDE OLMALI

Kocasakal son olarak, baroların işin içinde olacağı objektif bir sınav sürecinin gerekli olduğunu belirterek şunları aktardı:

"Ancak hukukun üstünlüğüne ve hukuk devletine saygı duyacak ve avukatlık mesleğinin hukuk devleti bakımından önemini gerçek manada kavrayacak bir zihniyet içindeyseniz bu yapılacakların bir faydası olur. Aksi takdirde yapılacak olan sınav yargıda insan kalitesini gerçek manada artırmaz."