TÜİK'e karşı açılan enflasyon davası sonuçlandı: Mahkeme ret kararı verdi

Ankara 6. İdare Mahkemesi, TÜİK'in enflasyon verilerinin asılsız olduğu iddiasıyla açılan davayı reddetti. Mahkeme, veri bütünlüğünün sağlanmasının hukuken mümkün olmadığını belirtti.

12punto

Emekli Yargıtay Üyesi Seyfettin Çilesiz tarafından, TÜİK'in enflasyon verilerinin doğruluğunu sorgulayan bir dava açılmıştı. Ankara 6. İdare Mahkemesi, bu davada TÜİK'ten 2024 yılının ilk yarısına ait enflasyon oranlarının hesaplanmasına dair belgeleri talep etmişti. TÜİK, belgeleri şifreli bir flash bellek içinde mahkemeye sundu ve belgelerin özgün eser niteliğinde olduğunu belirtti.

MAHKEME KARARININ DETAYLARI

Mahkeme, ikiye karşı bir oyla davanın reddine karar verdi. Karşı oy kullanan üye, ret kararının gerekçesine katılmadığını ifade etti. Mahkeme, kararında davacının yaşlılık aylığındaki artışın doğrudan etkilendiğini ve bu nedenle davacı ile dava konusu işlem arasında kişisel bir menfaat ilişkisi bulunduğunu belirtti. Ancak, TÜİK'in zamların belirlenmesinde etkili olmadığı yönündeki savunması kabul edilmedi.

Kararda, 2024 yılının ilk altı aylık enflasyon oranının gerçeği yansıtmadığı iddiasıyla açılan davada, gerekli veri bütünlüğünün sağlanmasının hukuken mümkün olmadığı sonucuna varıldı. Bu nedenle, dava konusu işlemin iptali talebi reddedildi.

AVUKATIN GÖRÜŞÜ

Davacının avukatı Ali Erdem Gündoğan, TÜİK'in bazı verileri gizli ve özgün eser olarak nitelendirerek mahkemeye sunmadığını belirtti. Gündoğan, mahkemenin veri bütünlüğüne ulaşamadığı için TÜİK'in verilerini doğru kabul ettiğini ve davayı reddettiğini söyledi. Ancak, gerekçeli kararın TÜİK'in iddialarını reddettiğini ve emekli lehine yazıldığını, sadece sonuç kısmında ret kararı verildiğini ifade etti.

Kararın bir üst mahkemeye taşınacağı bildirildi.