Ruhsatsız silah satışına dair Av. Çağla Gül Bulut'tan kritik uyarı: 'Satışı internetten bile yapılıyor, operasyon yapılabilir'

Ruhsatsız silah kullanımının yaygınlaşması ve şiddetin tırmanması ile Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun’da değişikliğe gidildi. Yapılan değişiklik ile bundan böyle ruhsatsız silah taşıyanlar, 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Yapılan düzenlemeyi 12punto’ya değerlendiren Av. Çağla Gül Bulut, ruhsatsız silahın internetten dahi temin edilebildiğini belirterek asıl yapılması gerekenin ruhsatsız silah satışına yönelik olmasına dikkat çekti.

Beste Çelik

type="video/mp4" />

This browser does not support the video element.

Bireysel silahlanma hızla artarken ruhsatsız silah kullanımı ile psikolojik, fiziksel şiddet de yükselişe geçti. Bu doğrultuda kasım ayında düğmeye basıldı, 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun’unda değişiklik yapılmasına hükmedildi. Av. Çağla Gül Bulut, 12punto’ya yaptığı açıklamada yapılan düzenlemenin olumlu ancak yeterli olmadığını ifade etti ve asıl yapılması gerekenin ruhsatsız silah satışına yönelik olması gerektiğini açıkladı.

“RUHSATSIZ SİLAHLARLA ŞİDDET VAKALARI ARTTI”

Vatandaşın kişisel silahlanmaya çok kolay erişebildiklerini dile getiren Av. Bulut, hukuken yapılan değişikliklerin nedenini şöyle anlattı:

“Şu anda ülkenin içinde bulunduğu buhrandan dolayı insanlar en ufak bir şeyde bile nedensiz bir şekilde insanlara ruhsatsız silahlarla saldırabiliyor, şiddet uygulayabiliyor hatta öldürebiliyor. O yüzden özellikle son zamanlarda hem kişisel silahlanma arttı, ruhsatsız silah kullanımı arttı ve şiddet vakalarına baktığımız zaman bu şiddet vakalarının daha çok ruhsatsız silahlarla işlendiği gözlemlendi ve bunlar istatistiklerle ortada. Bu olaylar neticesinde de bu düzenleme geldi, kasım ayında gerçekleşti. Bunun altında yatan sebep de artan şiddet vakalarını önlemek.”

“HAPİS CEZASI TEORİDE KALMADI”

Kanunun detaylarını açıklayan Av. Bulut düzenlemenin caydırıcı olduğunu dile getirdi ve “Burada kanunda yapılan değişiklikle cezai yaptırım artırıldı. Ceza 1 yılda 3 yıla kadarken şu anda 2 yıldan 4 yıla kadar bir hapis cezası var. Ülkemizde de ne yazık ki cezasızlık söz konusu olduğu için bağzı suçların yatarı dediğimiz şey yani cezaevine girme durumu yoktu. Ancak insanlarda caydırıcılık olsun diye bu cezai yaptırımın da artmasıyla tutuklamalara sevk edildiğini, ruhsatsız silah kullanan insanların cezaevlerine girdiklerini de görüyoruz. Yani burada kanunun karşıladığı 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasının teoride kalmadığını uygulamada da gerçekleştiğini görüyoruz. Olumlu bir kanun maddesi olarak geçti TBMM’den, belki daha fazla yaptırımlar bile düşünülebilir” dedi.

“İNTERNETTEN BİLE RUHSATSIZ SİLAH TEMİN EDİLEBİLİYOR”

Ruhsatsız silah erişiminin çok kolay olduğunun altını çizen Av. Bulut, “İnternetten bile insanlar ruhsatsız silahı temin edebiliyorlar. Bu yüzden bunun önüne nasıl geçilebilir noktasında da çalışmalara ihtiyaç var. Ruhsatsız silahın temininin önlenmesi lazım çünkü bir insanın canına kıydıktan sonra, fiziksel veya psikolojik olarak zarar verdikten sonra ne yazık ki aldığı ceza da insanları tatmin etmeyen bir unsur oluyor. O yüzden biz her zaman diyoruz, suçlar ortaya çıkmadan önce önlemleri alınmalı” diyerek asıl yapılması gerekeni dile getirdi.

“RUHSATSIZ SİLAH SATIŞI İÇİN DE BİR OPERASYON YAPILABİLİR”

Sadece cezai yaptırımın yeterli olmadığını söyleyen Av. Bulut, ilerleyen günlerde ruhsatsız silah satışına ilişkin kanun maddesinde de düzenlemeye gidilebileceğini belirterek, “Biz bunu ne kadar gözlemliyorsak aynı şekilde TBMM ve ilgili bakanlar da bunu rahatlıkla gözlemleyebiliyor. Özellikle internet üzerinden bu silahlara erişimle ilgili internette bir filtreleme ya da bilişim konusunda uzman kişilerin bu konuya yönelik bir takibi olabilir. Çünkü ruhsatsız silahı sadece kullanma değil bulundurma da suç. Bu nedenle belki tüm bunlar için de bir operasyon yapılabilir ve bu operasyon bu silahları satan kişiler için de caydırıcı olacağından emsal teşkil edebilir” ifadelerini kullandı.

“SUÇLULAR TEKRAR SUÇA KARIŞABİLİR”

Mevcut düzenlemenin İnfaz Kanunu Yasası’na göre fiilen daha az cezaya denk geldiğini belirten Av. Bulut, ruhsatsız silah satışına yönelik de düzenleme yapılması konusunda çağrıda bulunarak sözlerini şöyle sonlandırdı:

"2 yıldan 4 yıla kadar ceza verdiğinizde, bunun yatarı dediğimiz süreyi hesaplarken, İnfaz Kanunu Yasası’na göre bu insan 4 yıl yatmayacak, daha az yatacak. Sonrasında ‘zaten şu kadar ay yattım çıktım daha sonra silah edindim’ diyebilir ve tekrar suça karışabilir. Öncelikli olan suç oluşmadan önlemektir. O yüzden bununla ilgili çalışmalar yapılması şart ve buradan bu konuya dair çağrıda bulunalım."