Yargıtay'dan emsal karar: Eşine 'çingene' diyen kocaya tazminat cezası
Evlendikten sadece 14 gün sonra başlayan kriz, hakaret ve aşağılamalarla boşanmayla sonuçlandı. Eşine "çingene" diyen koca, Yargıtay kararıyla kusurlu bulunarak 15 bin lira manevi tazminat ve aylık 10 bin lira nafaka ödemeye mahkum edildi.
AA
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, eşine "çingene" diyen kocayı boşanmada kusurlu bularak, yerel mahkemenin kadına tazminat ve nafaka ödenmesine ilişkin kararını onadı.
Karara göre, Çorum'da yaşayan bir adam, evlilikten sadece 14 gün sonra eşinin evi terk ettiğini, evlilik sürecinde kendisine hakaret edip kışkırtıcı davranışlarda bulunduğunu, ayrıca eşinin önceki evliliğinden olan çocuğun da kendisine karşı saldırgan ve saygısız davrandığını öne sürerek boşanma talebiyle mahkemeye başvurdu.
Buna karşılık davalı kadın, eşinin iddialarının hukuki bir dayanağı bulunmadığını, gerçekleri yansıtmadığını ifade etti. Kadın ayrıca, kısa süreli evlilik boyunca eşinin sürekli sözlerine ve davranışlarına karşı çıkıp tartışma yarattığını, kendisine "çingene", "çingene karı" diyerek hakaret ve aşağılama içerikli sözler sarf ettiğini, hatta evden kovduğunu belirterek karşı dava açtı.
Çorum 2. Aile Mahkemesi'nde görülen davada, kadına "çingene" diyerek hakarette bulunan ve aşağılama davranışları sergileyen erkeğin kusurlu olduğu, erkeğin ileri sürdüğü iddiaların ise ispatlanamadığı tespit edildi. Mahkeme, erkeğin açtığı davanın reddine, kadının açtığı davanın kabulüne hükmetti. Tarafların "evlilik birliğinin temelinden sarsılması" sebebiyle boşanmasına, erkeğin kadına 15 bin TL manevi tazminat ve her ay 10 bin TL nafaka ödemesine karar verildi.
Erkeğin itirazı üzerine dosyayı değerlendiren Samsun Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararında hukuka aykırılık bulunmadığına kanaat getirerek istinaf başvurusunu reddetti.
Bu kararın ardından erkeğin yaptığı temyiz başvurusunu inceleyen Yargıtay 2. Hukuk Dairesi de, yerel mahkeme kararında hem usul hem esas yönünden herhangi bir hukuka aykırılık olmadığına hükmederek kararı onadı.
Yargıtay’ın kararında şu ifadelere yer verildi: "Temyizen incelenen karar, tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dayandıkları belgelere, uyuşmazlığa uygulanması gereken hukuk kuralları ile hukuki ilişkinin nitelendirilmesine, dava şartlarına, yargılama ve ispat kuralları ile kararda belirtilen gerekçelere göre usul ve kanuna uygun olup erkeğin temyiz dilekçesinde ileri sürülen nedenler kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir."