Yargıtay'dan emsal karar: Evlilikte bu davranış suç sayıldı!
Yargıtay, tartışma sonrası eşini zorla evin dışına çıkarıp, kapıyı kilitleyerek içeri girmesini engellemeyi "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçu saydı.
AA
Yargıtay 8. Ceza Dairesi, yaşanan aile içi bir olayda eşini zorla evin dışına çıkarıp, kapıyı kilitleyerek geri girmesini engelleyen kocaya verilen "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" cezasını onayladı.
Dosyada yer alan bilgilere göre olay, Aksaray’ın Eskil ilçesinde meydana geldi. Eşiyle uzun süredir sorunlar yaşayan ve başka bir kadınla ilişkisi olduğu öne sürülen erkek, çıkan tartışma sonrası eşiyle sert bir münakaşaya girdi.
Tartışma esnasında eşine hakaret eden koca, ardından onu zorla dışarı çıkararak kapıyı kilitledi ve içeri girmesine izin vermedi.
Yaşadığı bu durum üzerine şikayetçi olan kadın, adli makamlara başvurdu. Açılan dava sonucunda Eskil Asliye Ceza Mahkemesi, sanık hakkında "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan 10 ay hapis cezasına hükmetti.
Ancak kararı inceleyen Yargıtay 8. Ceza Dairesi, olayın Türk Ceza Kanunu’nun 109. maddesinin 3. fıkrasının (e) bendinde tanımlanan şekilde, “eşe karşı” ve “cebir kullanılarak” işlendiğini vurgulayarak, verilen cezanın yetersiz olduğu gerekçesiyle bozma kararı verdi.
Yeniden görülen davada yerel mahkeme, önceki kararını değiştirerek ceza süresini 3 yıl 4 aya yükseltti.
Bu kararın ardından sanık yeniden itirazda bulundu ve dosya tekrar Yargıtay’ın gündemine geldi.
Yargıtay 8. Ceza Dairesi ise sanığa ilk verilen 10 aylık hapis cezasının aleyhe temyiz edilmemiş olmasını "kazanılmış hak" olarak değerlendirerek, yerel mahkeme kararını bu çerçevede düzeltti ve onadı.
Kararda ayrıca, “eylemin sanık tarafından işlendiği, suçun niteliği ve uygulanan yaptırımların hukuki çerçevede doğru şekilde belirlendiği, verilen cezanın ise yasal gerekçelere dayandığı” ifade edildi.