Çocuklarda teknoloji kullanımı... Uzman Psikiyatrist’ten önemli uyarı: TikTok'u yasaklayın

Gelişen teknoloji insan hayatını kolaylaştırsa da bir yandan riskleri de beraberinde taşıyor. Özellikle sosyal medyanın kullanımında çocuklar büyük risk altında.

12punto

Özellikle küçük yaşlardaki çocuklarda sınırsız teknoloji kullanımı büyük tehlikeler barındırıyor. Kişisel verilerin çalınmasının yanında güvenlik ve sağlık açısından da riskler,i beraberinde getiriyor. Çocuk ve Genç Psikiyatristi Veysi Çeri, sosyal medya hesabından konuyla ilgili uyarılarda bulundu.

Ekran kullanımının 2 saati aşmaması gerektiğini vurgulayan Çeri, son dönemde sıkça tartışılan TikTok’un da yasaklanması gerektiğini belirtti. Çeri şunları yazdı:

"Bir çocuk & genç psikiyatristi olarak son yıllarda karşılaştığım bazı durumlardan yola çıkarak çocuklarda teknoloji kullanımına yönelik birkaç öneride bulunmak istiyorum. Ne kadar uygularsanız çocuklarınız o kadar güvende olur.

Çocukların 18 yaşından önce teknolojik mahremiyeti olmaz. Telefonları ile bilgisayarlarına şifre koymalarına asla izin vermeyin ve bu mecralarda neler yaptıklarına hakim olun.

Yatak odalarına internet bağlantısı olan cihazlar sokmalarına izin vermeyin. Hatta yatak odalarında TV de olmasın.

Ekran sürelerinin günde 2 saati aşmamasına özen gösterin. Ve bu sürelerin ısrarlı takipçisi olun. Bunu ne kadar erken dönemde sağlarsanız o kadar iyi olur.

Yemeği tablet başında yedirmeyin. TikTok’u yasaklayın.

Teknoloji okur yazarlığınızı artırın. Yaşıtlarının oynadığı oyun, izledikleri program ve uygulamaları siz de indirip öğrenin. Onlarla takım kurup oynayın. Bu hem onları anlamanızı hem de iletişiminizi artıracaktır

Güncel araştırma verilerine dayanarak Çocularda; - 0-2 Yaş için ekran süresi sıfır, - 2-6 Yaş arası maksimum 1, - 6-18 Yaş arası maksimum 2 saat olmalıdır.

Son olarak: Ekranlar tamamen zararlı değildir. Hatta günlük 1-2 saatlik kullanımın onların duygusal ve sosyal açıdan daha iyi hissetmelerine yardımcı olduğunu hatırlatmakta fayda var. Yani amacımız ekran ve teknolojiyi hayatlarından tamamen çıkarmak değil; uygun süreler içerisinde kullanıp zarar vermeyen içerikle karşılaşmalarını sağlamak ve denetimlerimi kaybetmeden kullanma alışkanlığı kazandırmak olmalı"