Hatay’ı bekleyen büyük tehlike: "Hatay 15-20 yıl sonra kanserle anılacak"
Hatay'da 6 Şubat Maraş depremleri sadece yıkımlara ve acılara değil enkaz yığınlarının kontrolsüz dökülmesi nedeniyle kansere de yol açtı. 12punto.com.tr’ye konuşan Hatay Tabip Odası Onur Kurulu'ndan Dr. Ali Kanatlı, enkazlardan yayılan ağır metallerin, Hatay’ın kanser riskiyle anılmasına yol açacağını söyledi.
Kübra Karasu
Kübra KARASU - 12punto.com.tr
Hatay Tabip Odası Onur Kurulu'ndan Dr. Ali Kanatlı, 12punto.com.tr'ye yaptığı açıklamalarda, kanser uyarısında bulundu. Kanatlı, Hatay’da 6 Şubat Maraş depremlerinin ardından enkazlardan yayılan ağır metallerin, ilin gelecekte kanser riskiyle anılmasına sebep olabileceğine dikkat çekti.
ÇERNOBİL ÖRNEĞİ
Kanatlı, enkazlarla yayılan ağır metallerin Çernobil Faciasında olduğu gibi uzun vadede kanser riskine yol açıp açmayacağı sorularına, “Maalesef Hatay da 15-20 yıl sonra kanserle anılacak” şeklinde cevap verdi. Dr. Kanatlı, ağır metallerin Hatay halkı üzerindeki etkilerine ilişkin şunları söyledi:
"Biz Türk Tabipler Birliği olarak Deniz Hava Hakkı platformuyla beraber bir çalışma yaptık. Havayı ölçerek Dünya Sağlık Örgütü'nün pm2.5 pm10 partikül maddeler değerlerinin 30 günlük ölçümde 20 gün boyunca 4 katını geçtiğini gördük. İstanbul ve Ankara Çevre Mühendisleri Odası'nın Nisan ayında ve Eylül ayında yapılan iki tetkikinde de numunelerinin yarısında asbest tespit ettik. Bunların akut ilk dönemdeki etkileri alerjik reaksiyonlar, konjonktivitler, astım ve KOAH’ın alevlenmesidir. Uzun sürede akciğer zarı kanseri, karın içi zarı kanserine neden olur"
Kanatlı son olarak şunları söyledi:
"Yıkım firmalarının özensiz davranmaları sonucu yeraltındaki kanalizasyon sitemiyle su sistemi patladı karışma yaşandı. Zaten biz yaptığımız bir iki tetkikte kanalizasyonun içinde bulunan insana zarar veren bakterilerin yüksek olduğunu gördük. Dolayısıyla insanların ishal ve tifo gibi benzeri hastalıklara yakalanmaması için pet suyu içmelerini istedik ve yaz boyu bunu kontrol altına aldık" şeklinde konuştu.