Livaneli 30 yıl önceyi hatırlattı: Destek istedim, kentleri Refah’a teslim ettiler

Yerel seçimlere gidilirken CHP’nin yönettiği İstanbul ve Ankara sonuçları merakla bekleniyor. Muhalefetin seçimlere farklı adaylarla girmesi 1994’teki yerel seçimlerini hatırlattı.

12punto

Siyasi partiler 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde yarışacak adayları açıklamaya devame diyor. Sonuçları en çok merak edilen illerin başında İstanbul ve Ankara geliyor. İstanbul’da şu ana kadar AKP, CHP, İyi Parti, Saadet Partisi ve Zafer Partisi adaylarını açıkladı. Memleket Partisi, Deva Partisi ve Yeniden Refah Partisi’nin de aday çıkarması bekleniyor. 

Özellikle muhalefet partilerinin çok aday göstermesi 1994’te yapılan yerel seçimleri hatırlattı. Tayyip Erdoğan’ın başarıyla çıktığı seçimlerde SHP’nin adayı Zülfü Livaneli, DSP’nin adayı Necdet Özkan, yeniden kurulan CHP adayı Ertuğrul Günay olmuştu. Erdoğan’ın favoriler arasında gösterilmediği seçimde Zülfü Livaneli yüzde 20.30, DYP’nin adayı Bedrettin Dalan, yüzde 15.45, Necati Özkan yüzde 12.38 oy almıştı. oyların bölünmesi Erdoğan’a yaramış, oyların 25.19’unu alarak başkan seçilmişti.

O yılların aktörlerinden Zülfü Livaneli sosyal medya hesabından açıklama yaptı. O yıllarda Ecevit ve Baykal’la konuşarak destek istediğini belirten Livaneli şunları yazdı:

"Aradan 30 yıl geçti ama hala 94 seçimleri konuşuluyor. Hem de yalan yanlış. Erdal İnönü’nün kurduğu SHP, İSKİ skandalından sonra yüzde 8’e düşmüştü. Aday olmam için aylarca bask yapıldı, ricalar, dostluklar devreye girdi. Adaylığı zoraki kabul edince “ortak aday” olmayı şart koştum. Ecevit’i ve Baykal’ı aradım. Desteklerini istedim. Ama kazanma şansları olmadığı halde hırsla mücadele ettiler. Ankara’da da öyle oldu. 25 yıl her seçimde böyle davrandılar ve kentleri Refah’a teslim ettiler. Karşıma Çiller, Mesut Yılmaz, Erbakan, Susurlukçular ve basın çıktı. Yok etmeye çalıştılar. Kalp spazmı geçirip hastaneye düştüm. Seçimde de oylarımızı hunharca çaldılar. Değmezmiş."