Normandiya anması hakkında
II. Dünya Savaşı, şayet Nazilerin yenilgisi ile sonuçlandıysa, buradaki en büyük rol Sovyetlerindir. “Büyük Anavatan Savaşı” olarak adlandırdıkları mücadelede 25 milyondan fazla insanını kaybeden Sovyetler olmasaydı, Naziler belki yine yenileceklerdi; ancak ödenecek bedel ve harcanacak zaman çok daha fazla olacaktı.
12punto
Av. Aydın DAVRAN
Geçen hafta, II. Dünya Savaşı’nda ABD önderliğinde yapılan Normandiya Çıkarması’nın 80. yıldönümü anma törenleri gerçekleştirildi. ABD Başkanı Biden, İngiltere Kralı III. Charles, Kanada Başbakanı Trudeau başta olmak üzere müttefik devletlerin devlet başkanları törenlere katıldılar.
Törenlerin bir diğer konuğu da Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski oldu. Her zaman giydiği, İngilizce “tactical clothing” olarak adlandırılan askeri tarzda yeşil kıyafetiyle, yüzünde cepheden ayağının tozuyla gelmiş ifadesiyle törenlerde hazır bulundu.
80 sene önce müttefiklerin savundukları özgürlüğü ve demokrasiyi bugün kendisinin önderliğinde Ukrayna’nın savunduğunu dile getirdi. II. Dünya Savaşı’nda Naziler ile işbirliği yapmış Bandera’nın takipçileri, üniformalarında gamalı haç taşıyan Azov Taburları’nın hamileri davetli olarak törenlerde yer aldılar.
Çıkarma hakkında çekilmiş bir filmde oynayan Tom Hanks bile konuklar arasındaydı. 80 sene önce Nazizm’in yenilmesinde en büyük rolü oynayan, 25 milyondan fazla insanını kaybeden Sovyetlerin ardılı Rusya’dan ise kimse davet edilmedi.
Yine geçen hafta Netflix, “Hitler ve Naziler: Kötülük Yargılanıyor” isimli belgesel-diziyi yayınlamaya başladı. Nürnberg Yargılamaları esnasında kaydedilmiş görüntü ve ses kayıtlarını da barındıran dizi, 6 bölümden oluşuyor.
Akademisyenlerin, çoğu ABD üniversitelerinden, aktardıkları bilgi ve yorumlarla desteklenen belgeselde Nazizm’in doğuşu ve faaliyetleri, Adolf Hitler ve yanındaki Göring, Goebbels, Himmler gibi parti liderleri ile diğer manyakların kişisel özellikleri ve karakterleri çevresinde anlatılıyor. Avusturya’da doğmuş, gençliği yokluk içerisinde geçmiş, antisemitik düşüncelere sahip, şiddete meyilli başarısız bir onbaşının Alman ulusunu ve dünyayı felakete sürüklemesi olarak özetleyebiliriz. Belgeselde yer almayan nedir diye sorarsanız, I. Dünya/Paylaşım Savaşı’nda istediğini alamayan Alman sermayesinin doğal kaynaklara ve pazarlara ulaşma özlemi neredeyse hiç dile getirilmemiş. Alman toplumunun yaşadığı yoksulluk arada dile getirilmiş olmasına rağmen, savaş ile yeni alanlar isteyen büyük sermayenin Nazileri nasıl desteklediği yer almıyor. İşlenen tüm suçlardan Hitler ve çevresinde toplanan sadist, Yahudi düşmanı ekip sorumlu tutuluyor.
Bu belgeselde duyamayacağınız bir sözcük daha var: emperyalizm. Yukarıda bahsettiğim anma törenleri ve belgesel, bana günümüzde tarihsel ve güncel olayların nasıl anlamlandırıldığının ve aktarıldığının bir özeti gibi geliyor. Uzun bir biçimde, detaylı bilgilerle ve farklı görüşlerle zenginleştirmeden düşüncemi paylaşmak istiyorum. Nasıl ki Batı propaganda aygıtı kendi hikayesini anlatıp ortaya bırakıyorsa, dileyen benim yazdıklarımın reddiyesini yapabilir.
II. Dünya Savaşı, şayet Nazilerin yenilgisi ile sonuçlandıysa, buradaki en büyük rol Sovyetlerindir. “Büyük Anavatan Savaşı” olarak adlandırdıkları mücadelede 25 milyondan fazla insanını kaybeden Sovyetler olmasaydı, Naziler belki yine yenileceklerdi; ancak ödenecek bedel ve harcanacak zaman çok daha fazla olacaktı.
Savaşa Pasifik cephesinde giren ABD’nin, Batı Avrupa’ya çıkarma yapılmasına öncülük etmesinin arkasındaki neden, doğudan gelen Sovyetlerin Avrupa’da hakimiyet kurmasına engel olma çabasıydı. Buna paralel olarak atom bombalarının Japonya üzerinde kullanılması bile savaş sonrası dönem için bir güç gösterisiydi. ABD’nin Nazizm ile büyük bir sorunu olsaydı, II. Dünya Savaşı sonrası Soğuk Savaş döneminde NATO’daki örgütlenmelerinde, Gladio yapılanmasında eski Nazilerden faydalanmazlardı. Bugün Nazi kökenlerini bırakın gizlemeyi, açıkça sahiplenen Ukraynalı piyonlarını desteklemezlerdi.
Batı’nın başarısı, elindeki propaganda ve kültürel hegemonya gücü ile, örnek olarak yukarıda zikrettiğim Netflix ve Hollywood gibi araçlarla, milyonlarca insanın zihninde çarpıtılmış tarih ve gerçek algısı oluşturabilmiş olmasıdır. Bu nedenledir ki, iki gün önce yapılan anma törenlerinde Zelenski onur konuğu olabilmektedir ve dünya kamuoyunda tepki oluşmamaktadır.