Prof. Dr. Naci Görür'den Adana ve Marmara için kritik deprem uyarıları: 'Büyük olasılıklar var'

Deprem Bilimci Naci Görür, Adana ve Marmara Bölgesi'ndeki olası depremler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

12punto

Türkiye'nin fay hatlarında son günlerde hareketlilik arttı. Deprem bilimciler, her gün diri fay hatları hakkında uyarılarda bulunuyor. 

Adana'da dün gerçekleşen 4.6, 4.5 ve 4 büyüklüğündeki depremleri, Akdeniz'deki 4.9 büyüklüğünde bir deprem izledi.

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Habertürk canlı yayınında Adana'daki depremleri değerlendirirken, fay hatlarına ilişkin yeni uyarılarda bulundu.

'DEPREM FIRTINASI DEMEK İÇİN BİR NEDEN YOK'

"Deprem fırtınası demek için bir neden yok" diyen Görür, "Ancak birer dakika arayla 3 deprem meydana geldi. Adana havzasında bir deprem olabileceğini düşünüyoruz. Bunun nedeni ise Doğu Anadolu Fayı. Bingöl-Karlıova'dan başlayıp Kahramanmaraş'a kadar uzanan Doğu Anadolu Fayı, Kahramanmaraş üzerinden Batı'ya doğru, oradan da Adana havzasına doğru saçaklanıyor" ifadelerini kullandı.

'ADANA'DA DEPREM BEKLİYORUZ'

Adana'da bir deprem bekledikleri uyarısını yapan Görür, "Doğu Anadolu'nun Hatay'a kadar olan kısmı Doğu Anadolu Fayı değil; o Ölü Deniz Fayı'dır. Bingöl Karlıova'dan başlayan ve önce Elazığ, ardından Malatya ve Kahramanmaraş depremlerini üreten fay hattı, bu depremlerin açığa çıkardığı büyük enerjinin bir kısmını Adana havzasına transfer etti. Dolayısıyla Adana havzasında belirli ölçüde deprem bekliyoruz" diye konuştu.

'MARMARA İÇİN UYARI' 

Olası büyük Marmara depremiyle ilgili uyarılarda bulunan Görür, "ABD'li bilim insanları liderliğindeki bir ekip, 2000 yılında bir araştırma yaptı. Bu çalışmayı 3-4 ay önce revize ettiler. 1999'dan hemen sonra, Marmara Bölgesi'nin her an 7 veya üzerinde bir depremle karşılaşma olasılığı yüzde 47 olarak hesaplanmıştı. Daha önce bu olasılık yüzde 64'tü. Bu, 30 yıl içinde gerçekleşme olasılığı. Bugün zaten 25 yılı geçti. Yani bu olasılık, yazı tura atmak gibi yüzde 50'ye yakın. Bu muazzam bir ihtimal. Tabiat ve bilim bize her şeyi söylediği halde neden bu kadar yavaşız, ben bunu anlayamıyorum" dedi.