Psikolog Mutlu Barış, deprem psikolojisinden kurtulmanın yolunu 12punto'ya açıkladı: 'Haberleri içselleştirmemeliyiz'
Yurdun belirli noktalarında zaman zaman meydan gelen depremler ruh sağlığımızı olumsuz yönde etkiliyor. Psikolog Mutlu Barış, "Deprem psikolojisinden kurtulmak için haberleri içselleştirmemeliyiz ve gerekli önlemleri almalıyız" açıklamasını yaptı.
Herhangi bir yerde ve herhangi bir zamanda meydana gelebilen depremler, insan psikolojisi üzerinde olmusuz etkiler bırakıyor.
Psikolog Mutlu Barış, depremin insana hissetirdiklerini ve deprem psikolojisinden kurtulmak için yapılması gerekenleri 12punto için kaleme aldı.
Psikolog Mutlu Barış'ın yazısı:
"Depremin tahmin edilemezliği, aniden yaşanması ve belirsizliği insan psikolojisi üzerinde genellikle kalıcı bir etki bırakır. Buna travma sonrası stres bozukluğu diyoruz. Travma sonrası stres bozukluğu beklenmedik şekilde ortaya çıkan, insanları derin bir korku, endişe ve çaresizliğe iten ruhsal bir rahatsızlıktır.
Depremi yaşayan kişiler genellikle tekrar olmasından korkarlar ya olursa ya tekrarlarsa gibi kaygı dolu düşünceler sebebiyle değişik semptomlar ortaya çıkabilir. Bedensel ağrı uyku sorunları eve tekrar girememe tekrar tekrar hatırlama kabus görme gibi semptomlar görülebilir.
Özellikle daha önce deprem yaşamış kişiler daha önceki şiddette olmasa bile bugünkü deprem gibi daha düşük şiddette yıkama yol açmayan bir depremde bile tetiklenebilirler.
'KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ HEPİMİZ İÇİN TRAVMADIR'
Hatta daha önce deprem yaşayan kişiler daha çok etkilenebilirler eğer bu konuda destek almadılarsa. Biliyorsunuz geçtiğimiz şubat ayında yaşanan Kahramanmaraş merkezli deprem tüm halkımız için travmadır. Bu depremin yıldönümü yaklaşırken dün Marmara Bölgesi'nde deprem meydana gelmesi tedirginliği artıran bir başka unsur oldu.
Olay yerinde olmayan kişiler de televizyondan izleyerek duyarak telefonla konuşarak bölgeye yardıma giderek bir şekilde bu travmadan etkilendik.
'HERKES GÜÇLÜ OLMAYABİLİR'
Herkesin travmaya karşı tepkisi farklıdır. Bizim doğuştan adaptif bilgi işleme mekanizmamız vardır. Bu mekanizma herkeste çok güçlü olmayabilir. Güçlü olanlar hiç profesyonel destek almadan o travmayı atlatabilirler fakat bazı kişilerin kesinlikle destek almaları gereklidir. Şu anda deprem kaygısı taşıyor olmamızın en önemli sebebi belirsiz olmasıdır.
Biliyorsunuz Kahramanmaraş depremi ve onun öncesinde de Gölcük depremi yaşandı bu ülkede. Gölcük depreminin psikolojik etkilerini günümüzde de hissetmekteyiz. Vatandaşlar evlerinde en güvende hissettikleri yerde ve zamanda yaşadılar bu depremi.
'HABERLERİ İÇSELLEŞTİRMEMELİYİZ'
Unutulmamalıdır ki bizler toplum olarak birbirimize kalpten bağlıyız. O nedenle ülkemizin herhangi bir noktasında yaşanan travma hepimizi derinden etkiler. Travmayla başa çıkmak için yapılması gerekenler, mümkün olduğunca medyayı haber almak aracılığıyla sınırlı kullanmak, çok fazla olumsuz habere maruz kalmamak, haberleri içselleştirmemek ve yakınlarımızla telefonla dahi olsa iletişim halinde olmak.
İşimiz dışında hobilerimizle de ilgilenmek, müzik ve sanat ile iç içe olmak deprem psikolojisinden kurtulmamızı sağlar.
Kontrol edebileceğimiz şeyler için bir şeyler yapmak, kontrol edemeyeceğimiz şeyler için endişelenmeyi bırakmak ruh sağlığımıza iyi gelecektir"