Siber güvenlik uzmanından uyarı: Kritik alanlardaki TSK personeline akıllı telefon yasaklanmalı
Sınırda görev yapan bazı TSK personellerinin sosyal medyada yaptığı paylaşımlar ciddi güvenlik zaafı oluşturuyor. Siber güvenlik uzmanı Ersin Çahmutoğlu, sosyal medyanın tehlikelerini yazdı.
12punto
Pençe Kilit harekatı bölgesinden 2 günde 12 şehit haberi geldi. Özellikle ilk gün şehitlerin isimlerinin resmi açıklama yapılmadan sosyal medyada dolaşması sınır güvenliği tartışması başlattı. Sınır güvenliğinde görevli bazı personellerin yaptıkları paylaşımlara dikkat çeken Siber Güvenlik Uzmanı Ersin Çahmutoğlu, “kritik görevde ve alanlarda bulunan TSK mensuplarına sadece TikTok değil Instagram ve diğerleri de yasaklanmalı! Hatta akıllı telefon kullanmaları bile yasaklanmalıdır” dedi.
CANLI YAYIN AÇAN RÜTBELİLER VAR!
Siber Güvenlik Uzmanı Ersin Çahmutoğlu sınır bölgelerinde görev yapan askeri personelin sosyal medya kullanımının istihbarat açısından yaratacağı zaaflara değindi. Bazı personellerin canlı yayın yaptığını, Sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Çahmutoğlu, şunları yazdı:
"Milli Savunma Bakanlığı tez zamanda TikTok tehlikesine karşı adım atmalı! Dünkü paylaşımım üzerine bugün TikTok’un canlı yayın moderasyon ekibinden biri bana ulaştı. Verdiği bilgilere göre son aylarda canlı yayın açan çok sayıda TSK mensubu asker var. Hatta kendisi bana yazdığı dakikalarda Hakkari Yüksekova kırsalında bir askerin canlı yayın açtığını söyledi. Yayın açan askerlerin çoğu operasyon sahaları, sınırötesi üs bölgeleri gibi kritik yerlerde görevli. İçlerinde rütbeliler de var! Çok büyük problem bu! Yaptıkları yayınlarda bulundukları yer apaçık görülüyor. Açık kaynak istihbaratı (osint) yapan herkes görebilir. TikTok hesabım olmadığı halde ben bile basit keywordlerle arama yaparak bunları görebiliyorum. Kırsal alandaki intikal faaliyetlerini kayda alıp TikTok’ta paylaşanlar bile var. Neredeyse teçhizatlar ayan beyan görülebiliyor! Bu yayınların yapıldığı konumları ve teçhizatları terör örgütleri de görüyor! Opsec nerede? Üst rütbeler dahil bu askerler neden hiç ama hiç dikkat etmez? Yayınların bazılarına bizzat baktım. Neredeyse yarısı karşı cinsi etkileme amaçlı yapılmış. Diğerlerinin ise bana göre hiçbir amacı yok!"
Çahmutoğlu instagramda başlatılan ‘Şehitlerimizin anısına üniformalı fotoğraf’ kampanyasını da eleştirdi:
"Instagram’da da böyle bir kampanya başlamış! Aktif görevde olanların da bu kampanyada paylaşım yaptığı görülmüş. Bu basit gibi görünen ve eğlence amaçlı yapılan paylaşımların neden olacağı tehlikeleri düşünen yok sanırım. Özetle, kritik görevde ve alanlarda bulunan TSK mensuplarına sadece TikTok değil Instagram ve diğerleri de yasaklanmalı! Hatta akıllı telefon kullanmaları bile yasaklanmalıdır!
Türkiye'de askeri personelin hassas / kritik görev bölgelerinde sosyal medya kullanmalarının çok ciddi riskleri olduğunu bir kez daha gördük! Gelen mesajlardan öğrendim ki bazı askerler Instagram ve flört uygulaması Azar gibi çeşitli uygulamalarla da canlı yayınlar yapıyorlar. 360 derece çevrenin görülebildiği bu yayınların bazıları kritik sınır bölgelerinden yapılmış! Tehlikenin büyüklüğünün farkında mıyız? Sadece bu kadar da değil!"
Çahmutoğlu operasyonlar sırasında sosyal medya kullanmanın yarattığı tehlikeleri konusunda Rusya-Ukrayna savaşından da örnekler verdi:
"Tehdit olan sadece TikTok, Instagram vs. değil! Başka uygulamalar da var! Size bu konuda iki örnek göstereyim; 2022'de Rus Wagner grubunun paralı askerleri, Ukrayna'daki üsleri görünecek şekilde fotoğraflar çekilmiş ve bunları bir sosyal medya aracı üzerinden paylaşmıştı. OSINT ile konumları kolayca tespit edilen üsleri Ukrayna ordusu çok geçmeden bombalamıştı. Diğer örnek de 2023 yılından; Rus yanlısı Çeçen militanların, Ukrayna'ya karşı sürdürülen operasyonlar sırasında eğitim kamplarından içerikler paylaşmış. Çok geçmeden o bölgeler de bombalanmıştı. Tehdidin boyutu bu kadar büyük!
Şimdi gelelim diğer tehdide; Strava diye bir uygulama var. Türkiye'den de kullanıcıları olan bu uygulama, yürüyüş, koşu vb sırasında gidilen tüm yerleri izliyor ve daha sonra ısı haritası olarak kaydediyor. Uygulamadaki bu veriler istihbarat servislerinin veya hackerlar üzerinden terör örgütlerinin eline geçerse oluşabilecek tehlikeleri düşünün! Bu konuda bazı ifşalar oldu. Geçtiğimiz yıllarda, uygulamayı kullanan Amerikan askerleri yüzünden ABD'nin Suriye'deki ve Afganistan'daki askeri üslerinin konumları deşifre olmuştu. Yine birkaç yıl önce, İngiltere'nin İskoçya'daki nükleer denizaltılarının bulunduğu donanma üssündeki bir asker uygulamayı kullandığı süreçte çok defa bu üsse giriş çıkış yapmış. Söz konusu uygulama, askerin bütün hareketlerini üssün sınırları görünecek şekilde kaydetmiş. Görüldüğü gibi mesele akıllı telefonlar ve akıllı cihazların kendisidir. Hassas bölgelerde, sınırötesi olsun ya da olmasın kritik sahalarda akıllı telefonlar büyük tehlike oluşturuyor! Operasyon güvenliğini (opsec) ihlal edebilen içerikler ve yayınlar, terör örgütlerine ve yabancı servislere konum, teçhizatlar, birlikler gibi bilgileri açık olarak sunabiliyor. Ulusal güvenliğe tehdit olan bu gibi unsurlara azami dikkat gerekiyor!"