Tantan’dan TBMM’ye çağrı: Siyanür yasaklansın, faaliyetler devlet kontrolüne alınmalı

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeni'nde dün meydana gelen heyelanda 9 işçi toprak altında kaldı. Siyanürle altın üretimini yeniden tartışmaya açan faciadan sonra Eski İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, TBMM’ye çağrı yaptı.

12punto

İliç’te yıllardır uyarılar yapılan altın madeninde korkulan oldu. Madende meydana gelen heyelanda 9 işçi toprak altında kaldı. Heyelanda siyanür ve ağır metallerin de yer aldığı devasa toprak yığınının Fırat Nehri’ne doğru aktı.

Eski İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada altın üretiminde siyanür kullanılmasının yasaklanmasını istedi. TBMM’ye çağrıda bulunan Tantan şunları yazdı:

“Siyanürün madencilik faaliyetlerinde kullanılmaması için mevzuat değişikliğine gidilmesi gerektiğini daha önce ifade etmiştim. Aynı ifadeyi tekrarlıyorum. Siyasi partilerde Türkiye’nin gerçek sorunlarına çözüm aramak yerine şahsi ikbal ve rant hırsıyla hareket ederek makam, mevki sahibi olanlar Türkiye’nin meselelerini çözemez.

Türkiye’nin birçok bölgesinde siyanür madencilik faaliyetlerinde kullanılıyor. Toplum olarak siyanürün bu faaliyetlerde kullanılmasına karşı çıkmalı, halkın oylarıyla seçilen herkesi bu konuda çalışmaya davet etmeliyiz.

Fırat Nehri’ne paha biçilebilir mi? Verimli toprakların, su kaynaklarının mali değeri nedir? Fırat Nehri’nin siyanür nedeniyle kullanılamaması, doğal yaşamın sona ermesi halinde bunun bedelini kim ödeyecek?

Siyaset sadece makam, mevki sahibi olunmak için yapılmaz. Siyaset sorunları çözmekle yükümlüdür. Siyanürün madencilikte kullanılmaması için ivedilikle mevzuat değişikliği yapılması, topraklarımızın talan edilmesinin önlenmesi gerekmektedir. Altın mı yoksa Fırat Nehri mi daha değerlidir?

TBMM’yi; madencilik mevzuatında siyanürün yasaklanması ve bu faaliyetlerin tamamen devlet kontrolünde olması hususunda yasal düzenleme yapılması için acilen göreve davet ediyorum.”