Tarihçi ve yazar Sinan Meydan: 'RTÜK'ün Kızıl Goncalar dizisine ceza vermesi Cumhuriyet'in temel ilkelerine aykırıdır'

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), FOX TV'de ekrana gelen Kızıl Goncalar dizisine idari para cezası ve 2 kez program durdurma cezası verdi. Bu gelişme sonrası tarihçi ve yazar Sinan Meydan, "RTÜK'ün Kızıl Goncalar dizisine ceza vermesi, anayasaya ve Cumhuriyet'in temel ilkelerine aykırıdır" açıklamasını yaptı.

12punto

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi İlhan Taşcı, X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda RTÜK'ün muhalif televizyonlara verdiği cezaları duyurdu.

Kamuoyunda ilgi gören Kızıl Goncalar dizisine ise 2 kez program durdurma cezası verildi.

Bu gelişme sonrası tarihçi ve yazar Sinan Meydan, "RTÜK'ün Kızıl Goncalar dizisine ceza vermesi, anayasaya ve Cumhuriyet'in temel ilkelerine aykırıdır" deyip şu ifadeleri kullandı:

"30 Kasım 1925'te, 677 sayılı 'Tekke ve Zaviyelerle Türbelerin Kapatılmasına ve Türbedarlıklarla Bir Takım Unvanların Yasaklanmasına İlişkin Kanun' çıkarıldı. Bu kanunla tarikat ve cemaatler kapatıldı. Bugün Anayasanın 174. maddesine göre devrim kanunları anayasal koruma altındadır.

O devrim kanunlardan biri de 677 sayılı kanundur. Dolayısıyla bugün tarikatlar ve cemaatler anayasaya aykırı olarak faaliyetlerini sürdürmektedirler. RTÜK, tarikatların ve siyasal İslamcı AKP iktidarının isteğiyle anayasaya göre yasa dışı durumdaki tarikat ve cemaatleri eleştirmeyi 'suç' sayarak aslında kendisi suç işlemiştir.

Anayasal suç işleyen RTÜK'e karşı hukukçuların harekete geçmesi gerekir"

KIZIL GONCALAR KONUSU NEDİR?

Kızıl Goncalar, seküler bir Atatürkçü olan Levent (Özcan Deniz) ve mutaassıp bir tarikatın içinde yaşayan Meryem’in (Özgü Namal) kaderlerinin kesişmesini konu alırken, inanç ve fikir ayrılıklarına rağmen "evlat" söz konusu olduğunda anneliğin/babalığın birleştirici gücüne dikkat çekiyor.

Kızıl Goncalar'ın yapımcılığını Faruk Turgut üstlenirken, senaristliğini Şükrü Necati Şahin yapıyor. Dizinin başrolünde Özcan Deniz ve Özgü Namal yer alıyor.