Tesisatlarda donma riskine dikkat
Pek çok ilde hava sıcaklıkları eksi derecelere düşmeye başladı. Soğuk havalar tedbir alınmazsa su sayaçlarında ve tesisatlarında donma riski oluşturuyor.
12punto
Su sayaçlarında ve tesisatlarında oluşabilecek donma riskine karşı dikkatli olmak gerekiyor. Hem soğuk kış aylarında sıklıkla meydana gelen su sayacı ve su borusu patlamalarını önlemek hem de enerjide yüzde 50’yi aşan oranda tasarruf etmek için yalıtım yapılması önemli.
Pek çok ilde hava sıcaklıkları eksi derecelere düşmeye başladı. Hava sıcaklığının eksilere düşmesiyle birlikte sıkça yaşanan donma kaynaklı boru ve su sayacı patlamaları her yıl yüzlerce su sayacının bozulmasına neden olurken patlayan su boruları da hasara ve su kayıplarına neden oluyor. Açıkta olan su boruları ve sayaçlar donuyor, borular hasar görüyor ve sayaçlar patlıyor.
Boru çapı, dış ortam sıcaklığı ve yalıtım kalınlığı boru ve sayaçlar üzerinde doğrudan etkili oluyor. Yalıtım kalınlığı arttıkça, donmaya karşı direnç de artıyor ve hareketsiz suyun donma süresi uzuyor.
Enerjide yüzde 50’yi aşan oranda tasarruf sağlıyor
Su tesisatında yalıtım yapmak, bireysel kullanıcılardan esnaf ve sanayicilere kadar her kesimi zorlayan enerji maliyetlerindeki artışa da çare oluyor.
Tesisat yalıtımı yapılmış olan binalarda, kış aylarında yanan kalorifer kazanından binaya dağılan borulardaki sıcak su, dairelere ulaşana kadar sıcaklığını ve dolayısıyla enerjisini koruyor. Aksi durumda ise, daireye ulaşana kadar borulardaki sıcaklık düşüyor, daire geç ısınıyor ve dönüş borusundaki su daha fazla soğuduğu için kazanın bunu tekrar ısıtması için daha fazla yakıt harcaması gerekiyor. Borulardaki sıcaklığın belli bir derecenin altına düşmesi de kazanın verimliliğini düşürüyor.