TikTok tartışması büyüyor

Son dönemde tartışmalı paylaşımlarla gündeme gelen Tiktok uygulamasına tepkiler geliyor. Çocuk ve genç Psikiyatristi Çeri, "Tiktok kapatılmalı" dedi.

12punto

Sosyal medya özellikle gençler ve çocuklar arasında büyümeye devam ediyor. Son dönem en çok öne çıkan uygulama tartışmasız Tiktok uygulaması. Uzmanlar Tiktok'u tartışıyor. Uzman Psikiyatrist Veysi Çeri, Tiktok'un kapatılması gerektiğini yazdı.

Tiktok hem bir sosyal medya ygulaması olmasının yanında hem de bazı kullanıcılar açısından bir gelir kapısı haline geldi. Açtıkları canlı yayınlarda takipçilerinden ödül hediye gibi şeyler karşılığında gelir elde ediyorlar. Son dönem de Atatürk'e benzeyen kişilerin Atatürk sömürüsüyle canlı yayın açarak para kazanması çok konuşulmuştu. Son olarak 'Laz Kızı' isimli kullanıcı göğsünü açarak para kazanmış, gelen tepkiler sonrası gözaltına alınmıştı.

Tiktok'taki bu görüntüler uzmanlar arasında da tartışılmaya başlandı. Çocuk ve Genç Psikiyatristi Veysi Çeri, sosyal medya hesabından konuyla ilgili bir paylaşım yaptı. Sosyal medyanın çocuıklar ve gençler için barındırdığı riskleri ve avantajları yazan Çeri, Tiktok'a özel önem verdi. Çeri'nin 'Tiktok yasaklanmalı' başlıklı yazısı şu şekilde:

"TikTok Yasaklanmalı!

Sosyal medya içerikleri çocukların değerler dünyasını ve zihinsel gelişimini birçok farklı şekilde etkileyebilir. Bu etkiler, içerik türüne, çocuğun yaşına, gelişim seviyesine, kişisel deneyimlerine ve kullandığı sosyal medya uygulamalarına bağlı olarak değişebilir.

Bilhassa TikTok olmak üzere sosyal medyada yayınlanan içeriklerin çoğu, genellikle ötekileştirme, yıkıcı davranışlar, şiddet, aile değerleri ile rollerini yozlaştırıcı, cinsiyetçilik, ırkçılık dahil olmak üzere bir dizi olumsuz davranışı normalleştirme eğilimindedir. Bu tür içeriklere erken yaşlardan itibaren maruz kalmak, çocukların değer yargılarını ve etik değerlerini kötü yönde etkileyebilir ve saldırgan davranışlara daha sık başvurulmasını kolaylaştırabilir.

Sosyal medyada takip ettikleri kişi ve sayfaların sıkı denetlenmediği durumlarda çocuklar çevrimiçi taciz, şiddet, uyuşturucu veya alkol madde kullanımına ilişkin içeriklere ve çocuklara yönelik reklamlara maruz kalabilirler. Bu tür içerikler, çocuklar üzerinde uzun vadeli etkiler oluşturabilir ve ilerideki sosyal, duygusal ve zihinsel sağlık sorunlarına yol açabilir.

Bütün bu olumsuzluklara karşın, kimi sosyal medya içeriklerinin çocukların dünya görüşlerini genişletmelerine, yeni arkadaşlıklar kurmalarına ve farklı kültürleri anlamalarına yardımcı olarak pozitif katlısının olabileceğini de eklemek gerekiyor. Sosyal medya platformları, aynı zamanda, çocukların yaratıcı yönlerini ve sanat anlayışlarını ortaya çıkarabilecekleri alanlar sunabilir.

Sonuç olarak, çocukların sosyal medya kullanımı, hangi içeriklere maruz kaldıklarına, ne tür kişileri takip ettiklerine, ne kadar süre kullandıklarına, ne kadar denetlendiğine ve ailelerinin/velilerinin gözetimine bağlı olarak bazı olumsuz etkilere de neden olabilirken, bazı faydaları da olabilir. Bu yüzden ailelerin, sosyal medya kullanımını, çocuklarının yaşına ve gelişim düzeyine uygun bir şekilde denetlemeleri ve çocuklarının kişisel bilgilerini korumak adına uygun adımlar atmaları önemlidir.

Bütün bu etkilerle mesleki hayatımda gündem güne daha çok karşılaştığım TikTok kaynaklı davranışsal ve duygusal problemleri göz önüne aldığımda, değer, duygu ve düşüncelerle inanışları açıkça olumsuz etkilediği belli olduğundan çocukların bu mecradan uzak kalmasını sağlayacak önlemler alınmasının gerekli olduğunu düşünüyorum."