TKH’nden Hatay açıklaması: Erdoğan Türkiye’nin değil, müteaahitlerin, tarikatların NATO’nun Cumhurbaşkanı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, partisinin Hatay’da düzenlediği aday tanıtım toplantısında söylediği sözlere bir tepki de TKH’dan geldi. TKH MK Üyesi Kurtuluş Kılçer, Erdoğan’ın Türkiye’nin tamamının değil bir kesiminin Cumhurbaşkanı olduğunu söyledi.

Ercan Küçük

Ercan KÜÇÜK - 12punto.com.tr

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, depremin yıktığı Hatay’daki aday tanıtım toplantısında, "Merkezi yönetimle yerel yönetim el ele vermezse, dayanışma halinde olmazsa o şehre herhangi bir şey gelmez. Hatay'a geldi mi? Şu anda Hatay garip kaldı, mahzun kaldı" dedi. Erdoğan’ın sözlerine Türkiye Komünist Hareketi’nden de tepki geldi.

TKH Merkez Komite Üyesi Kurtuluş Kılçer, Erdoğan’ın tüm ülkenin değil de sadece bir kesimin Cumhurbaşkanı olduğunu söyledi. Erdoğan’ın Türkiye’yi yönetemediğini belirten Kılçer, şunları söyledi:

“Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığının tarafsızlık ilkesini anayasada yazan Cumhurbaşkanı, tarafsız olma vasfını yitirdiğini gösteriyor. Yani bu vasfa sahip olmadığını ortaya koydu. Birincisi bu.

2.si ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı olmadığını söylemiş oldu. Bu sözle bir ayrımcılığa bir bölücülüğe, mezhepçiliğe imza attı. Bu ülkenin, bu halkın, bu toplumun bir bütün olarak Cumhurbaşkanı olmadığını, onun bir kesimin Cumhurbaşkanı olduğunu, bize göre de müteahhitlerin, zenginlerin, NATO’cuların NATO'nun, tarikatların Cumhurbaşkanı olduğunu göstermiş oldu.”

‘ERDOĞAN ÜLKEYİ YÖNETEMİYOR’

“Tayyip Erdoğan ülkeyi yönetemiyor. Yönetemediği için yargıyı vesayet altına aldı. Yönetemediği için meclisi tasdik kurumuna aslında indirgiyor. Yönetemediği için Merkez Bankası başkanını zırt pırt değiştiriyor. 4 yılda 4 tane maliye hazine bakanı değiştirilmiş bir tablo var. Demek ki ekonomiyi yönetemiyor, dış politikayı da yönetemiyor. 

F 35’lerle işe başlayıp F-16’lara dönmeyi ve S-400’leri çalıştıramamayı ve ABD emperyalizminin bütün taleplerini yerine getirmeyi Türkiye'de bir dik duruş ve o ilkeli dış siyaset olarak pazarlamayı çocuk kandırdığını düşünüyoruz.

Depremde binlerce insanını kaybetmiş bir kente bu sözü söyleyebilecek kadar hırslarına teslim olmuş bir zihniyetle karşı karşıya olduğumuzu söyleyebilirim.”

LÜTFÜ SAVAŞ’IN ADAYLIĞI

Kılçer, CHP’nin Hatay’da yeniden Lütfü Savaş’ı aday göstermesine de sert tepki gösterdi. AKP ve CHP’nin zihniyetlerinin aynı olduğunu vurgulayan Kılçer, TKH olarak Hatay’da gösterecekleri adayı da ilk defa 12punto’ya açıkladı. Kılçer şunları söyledi:

“Mesele zihniyet aynı. Şimdi mesele şu: Cumhuriyet Halk Partisi ortanın solu diye kendini tarif ediyordu yıllardır. Bize göre son 10 yıldır belki daha fazla bir zamandır Cumhuriyet Halk Partisi ortanın solundan merkez sağa kaydı. Artık ortanın sağına kaydı. 

Son seçimlerde Millet İttifakı bize göre zaten bir sol çıkış falan değildi. Bir sağ cephe idi sağ ittifaktı. AKP ve MHP nin kurduğu Cumhur İttifakı'nın aslında bir yüzüydü. 

Seçim sonuçlarıyla beraber Türkiye'nin sağcılaşmasına AKP MHP iktidarının zemininin oluşmasına ya da onların siyasetine yolunun döşemesine CHP hizmet etti. Sonrasında CHP'de genel başkan değişimiyle beraber yine bir manipülasyona ve algıya bel bağladılar. ‘CHP değişiyor CHP sola yüzünü dönüyor’ diye.

Ama gelinen sonuç, Hatay'da tercih edilen aday Cumhuriyet Halk Partisi'nin direksiyonu sola kırmadığını, kıramadığını, kıramayacağını göstermektedir. Şimdi bu bir örnek. 

MHP‘li adayların Ankara'dan aday gösterilmesi, bütün ilçelerde ve MHP ya da İyi Parti kökenli isimlerin aday gösterilmesi CHP'nin artık bir merkez sağ parti olduğunu gösteriyor.

Bizim Türkiye Komünist Hareketi olarak kimseye bir borcumuz yok. 

‘Sola kaybettirmeyelim. AKP kazanmasın’ İyi de AKP zihniyetinden daha beter zihniyeti siz Hatay'da Ankara'da tercih ediyorsunuz. O açıdan CHP’nin kazanması bu ülkede solun kazanması anlamına gelmiyor. Biz bazı sol sosyalist partilerle bu açıdan temelden farklı düşünüyoruz."

‘HATAY’DA ADAY GÖSTERECEĞİZ’

"Hatay'da Büyükşehir Belediyesinde aday göstereceğiz. Oranın çocuğu olan Nuray Yenil arkadaşımız var. Kendisi orada Büyükşehir Belediye Başkanı olarak adayımız olacak. 

Bir hafta içerisinde bir aday tanıtım toplantısı yapacağız. Orada duyurmuş olacağız. İskenderun'da da adayımız olacak aynı zamanda. Biz büyükşehir belediyesi'ne bir sosyalist adayın devrimci, solcu bir adayın çıkması gerektiğini düşünüyoruz."