Yeni Akit yazarı bu sözlerle eleştirdi: 'Çürümüş yargı korkutuyor'

İktidara yakınlığı ile bilinen Yeni Akit yazarı Sinan Burhan, 'Çürümüş Yargı Korkutuyor' başlıklı yazısında dikkat çeken ifadeler kullandı. Yargıdaki çürüme ve rüşvet ağının tartışıldığı şu günlerde Burhan, "Adalet mekanizmasına güven neredeyse kalmamış. Uzayan davalar, bitirilmeyen dosyalar, ayrıca parası olanın her türlü suçtan kurtulduğu, parasız olanın cezalandırıldığı bir yargıdan bahsediliyor" ifadelerini kullandı.

12punto

Yargıdaki çürüme ve rüşvet ağının kamuoyunu meşgul ettiği şu günlerde Yeni Akit yazarı Sinan Burhan, Türk yargısını eleştirdi.

Burhan, "Yargıya güven yerlerde. Son dönemde yapılan anketlerde en az güvenilen kurum, yargı kurumu. Adalet mekanizmasına güven neredeyse kalmamış. Uzayan davalar, bitirilmeyen dosyalar, ayrıca parası olanın her türlü suçtan kurtulduğu, parasız olanın cezalandırıldığı bir yargıdan bahsediliyor. Devletin imanı adalettir. Adaletin olmadığı yerde ot bitmez. Adaletin olmadığı yerde üretim olmaz. Adaletin olmadığı yerde ahlak olmaz" diyerek eleştirilerini sıraladı.

Yeni Akit yazarı Sinan Burhan'ın o yazısından dikkat çeken bölümler:

"Son dönemde bazı gazetelerde, sosyal medyada, televizyonlarda, halk arasında yargıdaki çeteleşmeden, yargıdaki usulsüzlükten, yargıdaki yolsuzluktan bahsediliyor. Bu şikayetler sadece medyada değil vatandaşlarımız arasında da günlük konuşuluyor. Halkımız yargıdan çok şikayet ediyor. Haklı eleştirilerde bulunuyor. 

Elbette dürüst, vicdan sahibi, ahlak sahibi yargı mensupları başımızın tacıdır. Onlar bu ülkeyi ayakta tutanlardır. Onlar bu ülkenin temel direkleridir. Bu ülkedeki onurlu yargı mensuplarını saygıyla selamlıyorum. 

Uyuşturucudan, mafyadan, kara para aklamaktan, kaçakçılıktan yargılanan işadamları, mafya liderleri son dönemde adalet içerisinde kendilerine paydaş bulmuşlar, ortak bulmuşlar. Parası olanın kurtulduğu, parası olanın en ağır cezayı alsa bile bir müddet sonra ara yollar bularak berat ettiğini görüyoruz. 

Yolsuzluk hukuksuzluğu, hukuksuzluk yolsuzluğu besliyor. Adam önce uyuşturucu satıyor, tefecilik yapıyor, mala çöküyor, yağma yapıyor. Buradan kazandığı paralarla hakime yediriyor, savcıya yediriyor, kamu görevlisine yediriyor iddiası var. Çıkın sokakta vatandaşa sorun dediğimin doğru olduğunu göreceksiniz. 

Halkımız böyle inanıyor.  Yine söylüyorum, temiz vicdan sahibi yargı mensuplarını tenzih ederim. 

Onlar başımızın tacı. Son günlerde mafya ve uyuşturucu baronlarıyla mücadelede artış var. Milletimiz bu yönde atılan adımları destekliyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın mafya ve suç örgütleriyle mücadelesi, toplum tarafından destek görüyor. Aynı şekilde Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un adalet sisteminin düzeltilmesi ve güvenin yeniden inşa edilmesi için çaba göstermesi de olumlu bir gelişmedir. Sayın bakan Tunç birikimli ve vicdanlı bir devlet adamıdır. Bu dönemde yargıya olan güveni artırmalıdır. 

Adalet sisteminde daha fazla şeffaflık ve hesap verilebilirlik sağlamak için yapay zeka veya diğer teknolojik çözümler düşünülebilir. Ancak bu tür değişiklikler, dikkatli bir şekilde uygulanmalı ve yargının bağımsızlığına zarar vermemelidir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın adalet, ahlak ve insanlık değerlerine vurgu yapması önemlidir.