Milli Savunma Komisyonu, Siber Güvenlik Kanun Teklifi'ni kabul etti: Savcılara 'arama ve el koyma yetkisi'
Milli Savunma Komisyonu'nda bugün(15 Ocak) görüşülen Siber Güvenlik Kanun Teklifi, yapılan oylama sonucunda kabul edildi. Oy çokluğuyla kabul edilen kanun teklifine göre MİT, polis, jandarma ve TSK ile Sahil Güvenlik Komutanlığı, yeni kanuna tabii olmayacak.
12punto
21 maddelik Siber Güvenlik Kanun Teklifi, 15 Ocak 2025 tarihli Milli Savunma Komisyonu toplantısında oy çokluğuyla onaylandı. AKP'nin yaptığı öneriyle, teklifin 2. maddesinde değişiklik yapılarak, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığı kanun kapsamı dışında bırakıldı. Polis, jandarma, 'devlet istihbarat hizmetleri' ve MİT, ilk kanun taslağında yapılan öneriye göre kanunun kapsamına dahil edilmemişti.
Kanun teklifinin 8. maddesi 5.fıkrasında yapılan değişiklik ile ‘gecikmesine sakınca bulunan hallerde arama ve el koyma yetkisi’, Cumhuriyet savcısına da tanındı.
TBMM Milli Savunma Komisyonu, AK Parti Kayseri Milletvekili Hulusi Akar başkanlığında toplandı ve 21 maddelik Siber Güvenlik Kanunu Teklifi’ni görüşerek kabul etti. Teklif, dijital alanlarda güvenliği sağlamak amacıyla önemli düzenlemeler içeriyor.
AK Parti Kayseri Milletvekili Hulusi Akar
CHP VE DEM PARTİ'DEN KANUN TEKLİFİNE ELEŞTİRİLER
Kanun teklifi, muhalefet partilerinden de eleştiriler aldı. CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, teklifin 10. maddesinde yer alan 'Başkanlıkta siber güvenliğin sağlanması ile ilgili görevleri yürütmek üzere sözleşmeli uzman personel çalıştırılabilir' ifadesini olumlu bulduğunu belirtse de, dijital güvenliğin sağlanması için daha kapsamlı bir çalışma yapılması gerektiğini vurguladı.
İlhan, Türkiye’nin içeriden ve dışarıdan gelen siber tehditlerle mücadelede daha etkili bir strateji izlemesi gerektiğini söyledi.
DEM Parti Hakkari Milletvekili Onur Düşünmez ise teklifin 16. maddesinin gazetecilik faaliyetlerini hedef aldığını savundu. Düşünmez, 'Veri sızıntısı olmadığı halde algı oluşturma suçunun suç kapsamına alınması, basın özgürlüğünü ihlal eden bir düzenleme olarak anayasaya aykırıdır' ifadelerini kullandı.
Düşünmez ayrıca, sosyal medyada bu tür konuları tartışan vatandaşların da cezalandırılmasının mümkün kılınacağını belirtti.
CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan
CHP'DEN SİBER GÜVENLİK BAŞKANLIĞI'NA ŞERHLİ DESTEK
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Siber Güvenlik Başkanlığı'nın kurulmasına yönelik parti olarak olumsuz bir görüşlerinin bulunmadığını belirterek, bu adımın gerekli olduğunu ifade etti.
Ancak, Ceylan, arama ve el koyma yetkisinin 'aşırı derecede' geniş kapsamlı hale getirildiğini belirtti. Artırılan yetkilerin amacı dışında kullanılabileceğinin altını çizen Ceylan, bu durumun suistimale açık olduğunu ve yurttaşlara karşı haksız suçlamalara neden olabileceğini dile getirdi. CHP, bu nedenlere dayanarak teklife ret oyu vereceğini açıkladı.