2024’te bizi bekleyen dijital tehditler
Dijital güvenlik firması ESET, 2024 yılında siber suçluların en çok kullanacağı araçlara ilişkin bir rapor yayınladı. Rapora göre, fidye yazılımı, Nesnelerin İnterneti (IoT) ve yapay zeka, önümüzdeki yıl siber güvenliğimizi tehdit eden en önemli unsurlar olacak.
12punto
Dijital güvenlik alanında faaliyet gösteren ESET firması, 2024 yılında karşılaşabileceğimiz siber tehditler hakkında bir rapor yayınladı. Rapora göre, fidye yazılımı, Nesnelerin İnterneti (IoT) ve yapay zeka, siber suçluların en çok kullandığı araçlar olacak.
ESET araştırma ekibi, fidye yazılımı aktörlerinin 2024 yılı boyunca fidye taleplerinde daha aktif ve agresif olmalarını beklediklerini belirtti. Ayrıca, 2024 yılında siber suç çeteleri kapsamında yeni büyük oyuncuların ortaya çıkmasını beklemiyorlar. Bunun yerine, mevcut grupların işbirliği içinde çalışarak daha karmaşık ve zararlı saldırılar düzenleyeceklerini öngörüyorlar.
KOLAYCA İSTİSMAR EDİLEBİLECEK
Nesnelerin İnterneti (IoT) ile ilgili kötü amaçlı yazılımlar da 2024 yılında ve sonrasında önemli bir risk teşkil edecek. Akıllı cihazlar, büyük DDoS saldırıları için kullanılmak üzere anonim ağlar oluşturmak veya VIP kullanıcıların hedefli takibi için kullanılmak üzere kolayca istismar edilebilecek. Son kullanıcılar ise akıllı cihazların yasadışı faaliyetlerde kullanılabileceği gerçeğini görmezden geliyorlar çünkü bu tür faaliyetler kullanıcı deneyimlerini doğrudan etkilemiyor.
Yapay zeka ise siber suçluların hem saldırı hem de savunma aracı olarak kullanacakları bir teknoloji olacak. ESET araştırma ekibi, siber suçluların mevcut saldırı kampanyalarını geliştirmek amacıyla, özellikle de kullanıcıları hedef alan dolandırıcılık, kimlik avı veya diğer manipülatif faaliyetler için içerik hazırlarken, üretken yapay zekanın genişleyen araçlarından yararlandıklarına dair göstergeler gözlemledi. 2024 yılında bu eğilimin hızlanması ve yapay zekanın saldırıların sosyal mühendislik bileşenlerinin oluşturulmasında merkezi bir rol oynaması bekleniyor. Yapay zeka güdümlü araçlar, siyasi, ideolojik veya diğer amaçlarla kullanılan dezenformasyon kampanyaları ve deepfake kampanyaları gibi diğer alanlarda da hızlandırıcı bir etki yaratabilir. Üretici yapay zekanın, yakın gelecekte finansal tehditler alanında kötü amaçlı olarak kullanılabileceği öngörülüyor.