Bilim insanlarından kanser hamlesi: Kanserli hücreleri kendi kendine imha edebilen sistem geliştirdi

Bilim insanları'ndan kanserli hücrelerin tedavisini kolaylaştıracak önemli bir hamle geldi. Kanserli hücrelerin kendi kendini imha etmesini sağlaaycak bir sistem geliştirildi. Kanser tedavisinde alternatif ilaçların var olduğu ancak tümöre etkisinin olmayabileceği söyleniyor.

Webtekno

Bilim İnsanları, kanserli hücrelerin tedavisini kolaylaştıracak önemli çalışmaya imza attı. Kanserli hücrelerin kendi kendini imhâ etmesini sağlayacak bir sistem geliştirildi.

Webtekno'dan Emre Ömer Zehir'in haberine göre, Kanser tedavisinde kullanılan farklı tipte ilaçlar bulunuyor ancak iş tümörlere etki etmeye geldiğinde ilaçların etkisi çok fazla olmayabiliyor. Bu durumun sebeplerinden biri, tümörlerin iç kısımlarında kümelenen ve yoğunlaşan kanserli hücrelere ilaçların ulaşamaması olarak gösteriliyor. Bilim insanlarının keşfettiği yeni yöntem, kanserli hücrelerin "imhâ düğmelerini" tetikleyerek tümörlerin dış kabuğunda gedikler açtığı kaydedildi.

Hücrelerin tamamında bulunan bir reseptör olan Fas, hücrelerin belirli durumlarda kendini imha etmelerini sağlar. Bu sürecin başlatılabilmesi için Fas reseptörlerinin doğru antikorlarla tetiklenmesi gereklidir. Başka bir deyişle, bir hücreyi ortadan kaldırmak, doğru düğmeye basmak yerine doğru anahtarı takıp çevirmeye benzediği belirtildi.

Kaliforniya Davis Üniversitesi ve Indiana Üniversitesi'nden araştırmacılar, önceden "kanser tedavisinde değeri tam olarak anlaşılamamış bir yapı" olarak görülen Fas reseptörlerine odaklandı. Daha önce yapılan Fas üzerine araştırmalara rağmen, hiçbiri klinik test aşamasına ulaşamamıştı.

DAHA ÖNCE BAŞARISIZ OLDU

Araştırmacılar, yakın zamanda fare modelleri ve insan hücreleri üzerinde gerçekleştirdikleri çalışmalarda, hangi antikorların Fas reseptörlerine bağlanarak hücrelerin yok olmasını tetiklediğini belirledi. Daha önce başarısız olduğu kabul edilen çalışmalara rağmen, araştırmacılar hangi antikorların reseptörlerin belirli parçalarına, yani epitoplara, bağlanabildiğini ortaya çıkardı. Araştırmanın baş yazarı Jogender Tushir-Smith, bu keşfin tümörlerde terapötik tedavilerin mümkün olabileceğini gösterdiğini ifade etti.

KANSERLE MÜCADELE EDEBİLECEK

Bağışıklık sistemini dışarıda tutan damar yapıları ya da "soğuk tümör" tanımına neden olan dışa kapalı katı hücrelerin imha edilmesi durumunda, CAR-T gibi kanser tedavileri gerçekleştirilebilecek. Normal şartlarda hastalıklı hücreye erişilemediği için etkisiz kalan özel geliştirilmiş antikorlar ve antijenler, Fas'ı hedef alan antikorların açtığı boşluklardan geçerek kanserle mücadele edebileceği belirtildi.

Yapılan çalışmalarda araştırmacılar, "üstün şekilde etkili" olan iki antikor üretmeyi başardı. Bu antikorlar, yumurtalık kanseri gibi birçok kanser türündeki hücrelerde başarılı bir şekilde hücrelerin kendi kendisini yok etmesini tetikledi. Fas reseptörünün kritik öneme sahip iki parçasını ortaya çıkaran araştırmacılar, gelecekte ilaç geliştirme çalışmalarında önemli bir rol oynayabileceklerini belirtiyor. Ayrıca, CAR-T için kullanılan antikorların tümörü çevreleyen hücreleri de hedef alabilmesi durumunda kanserle mücadelede büyük ilerleme kaydedilebileceğini vurgulandı

ORTADAN KALDIRABİLECEK

Araştırmacılar, hastaların tedavi sürecinin başlangıcında Fas yapılarındaki değişikliklerin incelenerek özelleştirilmiş antikorların geliştirilebileceğini söylüyor. Bu sayede, kişinin kendi beyaz kan hücrelerinin özel olarak kanserli yapıları hedef almasını sağlayan CAR-T gibi hücresel tedavilerin daha etkili olabileceği ve tümör hücrelerini seçip ortadan kaldırabileceği belirtildi.