Bu sefer de Merkür'de yaşam olabileceği öne sürüldü

Bilim insanları, farklı gezegenlerde yaşamın izlerini ararken bir ekip, Merkür'de tuz dağları olduğunu öne sürdü. Bu yaşamın varlığına işaret olabilir mi?

12punto

Dünya dışında bir yaşamın olup olmadığı yüzyıllardır araştırılıyor. Bilim insanları, diğer gezegenlerin tıpkı dünya gibi canlıların yaşamasına uygun şartların olup olmadığnıı araştırıyor. Buna yönelik en ufak kanıt arayışında olan araştırmacılar, şu ana kadar anlamlı bir bulguya ulaşamadı.

MERKÜR'E YÖNELİK YENİ ÇALIŞMA

Bazı gezegenler belki milyonlarca yıl önce 'yaşamaya elverişli'ydi. Ancak yeni bir çalışmada Merkür'de bulunan tuz dağlarının önemli bir gösterge olabileceği söyleniyor. 

Gezegen Bilimi Enstitüsünden bir ekip, Merkür'de tuz dağlarının olduğunu öne sürdü. Buna göre Dünya'da tuz yönünden zengin yaşam alanları gibi Merkür'de de yaşam varlığını koruyabilir. Ancak Güneş'e çok yakın olan Merkür'de yüzey sıcaklıkları 400 derece üstüne kadar çıkabiliyor. Bu sebeple aslında ilk bakışta yaşama elverişsiz gibi görünüyor.

Hakemli bir bilimsel dergi olan Planetary Science Journal'da yayınlanan araştırma makalesinde, Merkür'ün yaşama elverişsiz durmasının ardında, yaşam formlarının hayatta kalması için bazı gerekli koşulların sağlandığı bölgeleri buldukları aktarılıyor.

Araştırmada başyazar olan Alexis Rodriguez, "Dünya'daki belirli tuz bileşikleri, Şili'deki kurak Atacama Çölü gibi en zorlu ortamlarda bile yaşanabilir alanlar yaratıyor" diyor.

Yeni araştırmada ise Merkür'ün Raditladi ve Borealis Kaos adı verilen bölgelerine odaklanıldı. Bölgeler incelendiğinde ise uçucu bileşiklerin önemli miktarının yer altında konumlanan buzul benzeri yapılarda korunduğuna ulaşıldı.

Daha önce NASA, Merkür'ü incelemelek için Messenger adı verilen bir uzay aracı göndermişti. Bu uzay aracı Merkür'de sodyum, potasyum, kükürt ve klor gibi uçucu bileşiklerin bulunduğunu ortaya çıkartmıştı. 

Merkür'le ilgili bu gelişme ekibe göre, Dünya'daki mikrobiyal yaşamı barındıran yapının benzeri gezegenin katmanlarında yer alıyor olabilir.