Deepfake gerçeği: Türkiye’deki çalışanların yalnızca %21'i gerçek görüntüden ayırabiliyor

Yurt dışında yapılan bir ankete göre; Türkiye’deki çalışanların %43’'ü bir deepfake'i gerçek görüntüden ayırt edebileceklerini söyledi. Yapılan testte yalnızca %21'i gerçek bir görüntüyü yapay zeka tarafından oluşturulan bir görüntüden ayırt edebildi.

12punto

Deepfake, bireyleri veya kuruluşları dolandırmak için sahte videolar veya görüntüler oluşturmak amacıyla kullanılıyor.

Örneğin, siber suçlular bir CEO'nun banka havalesi talep ettiği veya bir ödemeye onay verdiği sahte bir video oluşturabilir ve bu video şirket fonlarını çalmak için kullanılabilir.

Bireylerden para ya da bilgi sızdırmak için kullanılabilecek videolar ya da görüntüler de oluşturulabilir. Siber suçlular ayrıca yanlış bilgi yaymak veya kamuoyunu manipüle etmek için deepfake'leri kullanabilir.

Kaspersky Business Digitization anketine göre; Türkiye’deki çalışanların %39'u şirketlerinin deepfake yüzünden para kaybedebileceğine inanıyor.

Kaspersky, deepfake'lerle ilgili tehditlerden korunmak için şunları önerdi:

  • Kuruluşunuzdaki siber güvenlik uygulamalarını kontrol edin. Yalnızca yazılım biçimini değil, gelişmiş BT becerilerini de buna dahil edin.
  • Kurumsal "insan güvenlik duvarınızı" güçlendirin. Çalışanların deepfake'lerin ne olduğunu, nasıl çalıştıklarını ve oluşturabilecekleri zorlukları anladığından emin olun. Çalışanların bir deepfake'i nasıl tespit edeceklerini öğretmek için sürekli farkındalık ve eğitim çalışmaları düzenleyin. Kaspersky Automated Security Awareness Platform, çalışanların en son tehditler konusunda güncel kalmasına yardımcı olur ve dijital okuryazarlık seviyelerini artırır.
  • Güvenilir haber kaynaklarını referans alın. Bilgi okuryazarlığı, deepfake'lerin yaygınlaşmasını önleyecek en önemli unsurdur.
  • 'Güven ama doğrula' gibi protokolleri benimseyin.
  • Sesli mesajlara ve videolara şüpheyle yaklaşmak insanların asla kandırılmayacağını garanti etmez, ancak yaygın tuzakların çoğundan kaçınmaya yardımcı olabilir.
  • Bu tür bir saldırının kurbanı olmamak için deepfake videoların dikkat edilmesi gereken temel özelliklerinin farkında olun.
  • Sarsıntılı hareketler, bir kareden diğerine geçerken ışık kaymaları, cilt tonunda değişimler, garip bir şekilde göz kırpma veya hiç göz kırpmama, dudakların konuşmayla senkronize olmayışı, görüntüdeki dijital kirlilikler, videonun kasıtlı olarak düşük kalitede kodlanmış ve zayıf aydınlatmaya sahip oluşu deepfake belirtisi olabilir.