Depremler ve nükleer denemeler artık yüzde 99 oranda ayrıtılabilecek!

Avustralyalı bilim insanları, depremlerle yeraltında yapılan nükleer denemelerin ayrılmasını mümkün kılan yeni bir yöntem geliştirdi.

12punto

Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden araştırmacılar, sismik verileri değerlendirmede kullanılan geleneksel matematiksel ve istatistiksel yöntemleri geliştirerek, nükleer denemelerle depremlerin sarsıntılarını yüzde 99 oranında ayırt edebilen bir yöntem geliştirdiler. Bu oran, önceki yöntemlerle elde edilen yüzde 82'lik başarıyı önemli ölçüde aştı.

Yapılan çalışmanın başyazarı Mark Hoggard, bilimsel dergi Geophysical Journal International'da yayınlanan bu çalışmanın sonuçlarını paylaştı. Hoggard'a göre, yeni geliştirilen yöntemle ABD'nin 140 nükleer denemesine ait sismik veriler yüzde 99 oranında depremlerden ayrılabiliyor.

Ayrıca, Kuzey Kore'nin 2006-2017 yılları arasında gerçekleştirdiği altı nükleer silah denemesine ait verilerin de benzer şekilde başarılı bir şekilde ayrıştırıldığı belirtildi. Yeraltında meydana gelen deprem veya patlamaların yüksek enerji seviyesi, cisim dalgaları ve yüzey dalgaları üretiyor. Bu yeni yöntem, bu dalga türlerinin hareketlerini daha hassas bir şekilde hesaplayarak nükleer denemelerle doğal depremleri birbirinden ayırt edebiliyor.

Hoggard, bu yeni yöntemin mevcut istatistiksel sistemleri geliştirdiğini ve ekstra ekipman veya uydulara gerek olmadığını vurguladı. Yalnızca standart sismik verilerin kullanıldığını belirten Hoggard, bu yöntemin hızlı sonuçlar verdiğini ve gerçek zamanlı takip için de uygun olduğunu ifade etti.