Doğru bildiklerinizi unutun! Bazı yıldızlar kara delikleri yutabilecek kadar güçlü

Bilinen şey kara deliklerin büyüklüklerine göre değişmekle birlikte yakınındaki her şeyi içine çektiğidir. Yapılan araştırmaya göreyse bu tam doğru değil.

12punto

Kara delik meselesine odaklanan binlerce çalışma olsa da Max Planck Astrofizik Enstitüsü'ndeki bilim insanları kara delik için farklı başlangıç kütleleri kullanarak ve ilk olarak Stephen Hawking'in ortaya attığı ilkel kara deliklere yönelik bir çalışma yaptılar. Buna göre, ilksel kara deliklerin yeni oluşan yıldızlar tarafından yakalanabileceği model ortaya çıkartıldı.

KARA DELİKLERİN DÜŞMANI OLABİLİR Mİ?

Kara delikler yıllardır öğrendiğimize göre etrafında yer alan gezegenleri ve uzayda gezinen cisimleri yutarlar. Ancak yeni çalışma yıldızların çok küçük kara delikleri avlayabileceği ve çekirdeklerinde tutabileceklerini söylüyor.

Bilim dünyası tarafından uzun bir süredir tartışılan Büyük Patlama'dan hemen sonra oluşan çok sayıda kara deliğin, bunlar ilksel kara delikler, halen kozmosun etrafında sürükleniyor olabileceği yönündeydi.

Bu ilksel kara deliklerin Güneş'in içinde var olabileceği ve bu sayede parlaklığa katkıda bulunabileceği de söyleniyor. 

Öte yandan Max Planck'ten araştırmacılar, Hawking yılrızlarının gelişimini gösteren simülasyonlar yaptılar. Burada Hawking yıldızlarının tahminen ilksel kara delikleri yakalayabilecek yeni oluşan yıldızlar oldukları düşünülüyor.

Bu görüş, karanlık maddenin varlığına dair potansiyel bir açıklama sunuyor olabilir.

Max Planck Astrofizik Enstitüsü'nden bölümü direktörü Selma de Mink, "Böyle ilkel kara deliklerin var olup olmadığını bile bilmiyoruz ama yine de ilginç bir düşünce deneyi yapabiliriz." diyor. 

Bu görüşe göreyse Güneş en sonunda küçük bir kara delik haline gelecek.

Teori, yıldızlardaki bu tür kara deliklerin sonuçlarını, yıldızların evrimi üzerindeki etkilerini ve varlıklarının gözlemlenebilir sonuçlarının araştırılmasını ortaya çıkartıyor.

Çalışma, Güneş'in böylesine evriminin, nükleer reaksiyonları bastıran yığılma kaynaklı üretilen enerji nedeniyle tahmini 100 milyon yıl boyunca parlaklığının yarısına kadar kararabileceğini gösterdi.