Fırtına varken duş almak, bulaşık yıkamak neden önerilmez?
Dışarıda fırtına varken dikkatli olmak önemlidir. Çünkü gökgürültüsü varsa şimşek de olabilir ve hiç beklenmedik bir yerde zarar verebilir.
12punto
Bir fırtına sırasında şimşekten korunmak için ne yapılmalı? Ağaçlar sallanmaya başlar, gökyüzü kararır ve aniden uzaklardan gelen bir gök gürültüsü sesi duyulur. Bu durum potansiyel bir tehlikenin ipucu olabilir. Çünkü gök gürültüsünün olduğu yerde şimşek vardır ve şimşek hiç beklemediğiniz şekillerde zararlar verebilir, öldürebilir. Ve Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Dairesi'ne (CDC) göre buna duşta, küvette ve hatta bulaşık yıkarken dahildir.
Chip'te yer alan ayrıntılara göre CDC yıldırım sıhhi tesisattan geçebileceği için "Fırtına sırasında tüm sudan kaçınmak en iyisidir. Duş almayın, banyo yapmayın, bulaşık yıkamayın" dedi.
AFAD da benzer önerileri sıralıyor ve "Bahçe ve balkonundaki hafif eşyaları ve taşınabilir metal araçları içeriye al. Pencere ve kapıları kapat, yıldırım sizi açık pencereden girerek de çarpabilir. Kapatılamayan kapı ve pencerelerden, soba, ocak ve şöminelerden, radyatörlerden, metal borulardan, lavabo ve küvetten, fişi prize takılı elektrikli ev aletlerinden ve kablolu telefonlardan uzak dur. Banyo yapma, elle bulaşık yıkama ve metal su tesisatından uzak dur. Çamaşır ipindeki çamaşırları toplama" diyor.
CDC'nin önerileri şöyle:
- Sudan kaçının.
Şimşek bir binanın su tesisatından geçebileceğinden, fırtına sırasında banyo yapmayın, duş almayın, bulaşık yıkamayın veya suyla başka herhangi bir temasta bulunmayın. Yıldırımın sıhhi tesisattan geçme riski plastik borularda metal borulardan daha az olabilir. Bununla birlikte, çarpma riskinizi azaltmak için şimşekli bir fırtına sırasında tesisat ve akan su ile herhangi bir temastan kaçınmak en iyisidir.
- Elektronik cihazlara dokunmayın.
Bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar, oyun sistemleri, çamaşır makineleri, kurutucular veya sobalar gibi elektrik prizine bağlı hiçbir şeyi kullanmayın. Yıldırım, elektrik sistemlerinden, radyo ve televizyon alım sistemlerinden ve beton duvarlar veya döşemelerdeki herhangi bir metal tel veya çubuktan geçebilir. Cihazlarınızı korumak için evinizi tüm evi kapsayan aşırı gerilim koruyucularla donatın.
- Pencereler, kapılar, sundurmalar ve betondan kaçının.
Pencerelerden ve kapılardan, verandalardan uzak durun. Fırtına sırasında beton zeminlere uzanmayın veya beton duvarlara yaslanmayın. Yıldırım, beton duvarlarda veya döşemelerde herhangi bir metal tel veya çubuktan geçebilir.
- Kablolu telefon kullanmayın.
Kablolu telefonların fırtına sırasında kullanılması güvenli DEĞİLDİR. Onları KULLANMAYIN. Ancak fırtına sırasında kablosuz veya cep telefonu kullanmak güvenlidir.
CEP TELEFONU KULLANILIR MI?
CDS fırtına sırasında cep telefonu güvenli midir? sorusuna ise şu yanıtı veriyor: "Evet. Cep telefonları ve kablosuz telefonlar, bir şarj cihazı aracılığıyla bir prize bağlı değillerse, fırtınalı havalarda güvenle kullanılabilirler. Kablolu telefon kullanmayın"
FIRTINA SIRASINDA DIŞARIDIYKEN NE YAPILMALI?
Fırtına sırasında en iyi savunma yıldırımdan kaçınmaktır.
Gök gürültüsü duyduğunuzda güvenli, kapalı bir sığınak bulun.
Tepeler, dağ sırtları veya zirveler gibi yüksek alanlardan hemen inin.
ASLA YERE UZANMAYIN
CDC "Asla yere düz yatmayın" diyor ve bu durumu şöyle açıklıyor: Yıldırım, yerden 100 metreden daha uzakta ölümcül olabilen elektrik akımlarına neden olur. Güvenli bir yere girin; dışarıdaki hiçbir yer güvenli değildir. Uzun ağaçların yakınında veya altında olmak gibi yıldırım çarpma riskinizi artır