Bilim insanları tarih verdi: Kuzey kutbu buzsuz kalabilir
Bilim insanları, sera gazı emisyonlarının Kuzey Kutbu üzerindeki etkilerini inceledi. Kuzey Buz Denizi'ndeki buz kaybının 2027 yazında gerçekleşebileceğini bildiren uzmanlar, bu durumu küresel ısınmanın dönüm noktalarından biri olarak değerlendiriyor.
12punto

Önceki beklentiler Kuzey Kutup Denizi'ndeki buz kaybının 2030 yılı civarında gerçekleşeceği yönündeydi. Ancak yeni bir çalışma, buzsuz bir günün daha erken bir tarihte gerçekleşebileceğini ortaya koyuyor.

Bu çalışma, Kuzey Buz Denizi'ndeki buz kaybının 2027 yazının sonları gibi erken bir tarihte gerçekleşebileceğini gösterdi.

Bilim insanları, ‘buzsuzluğu’ deniz buzu alanının kısa süre içinde bir milyon kilometrekarenin altına düşmesi olarak tanımlarken, Kuzey Kutbu'nun ilk buzsuz gününün artık kaçınılmaz ve geri döndürülemez olduğunu söylüyor.

Colorado Boulder Üniversitesi'nden İklim Bilimci Alexandra Jahn ve İsveç'teki Göteborg Üniversitesi'nden Celine Heuze'nin aralarında bulunduğu uluslararası araştırmacılardan oluşan bir ekip, ilk buzsuz günü tahmin etmek için 300'den fazla bilgisayar modeli kullandı.

Çalışmaya göre, Kuzey Buz Denizi'nin düzenli olarak buzsuz kalması halinde, bu durum en kuzeydeki denizin kırılgan ekosistemini önemli ölçüde etkileyebilir.

Jahn yaptığı açıklamada, "Kuzey Kutbu'ndaki ilk buzsuz gün bir şeyleri dramatik bir şekilde değiştirmeyecek," dedi.

"Ancak Kuzey Buz Denizi'ndeki doğal ortamın belirleyici özelliklerinden birini, yani yıl boyunca deniz buzu ve karla kaplı olmasını, sera gazı emisyonları yoluyla temelden değiştirdiğimizi gösterecek."

Kuzey Kutbu'nun buzdan arındığı gün sembolik olarak büyük önem taşıyor. İnsanların gezegenimizin belirleyici doğal özelliklerinden birini nasıl değiştirdiğini görsel olarak vurgulayacak: Beyaz bir Kuzey Buz Denizi'nden mavi bir Kuzey Buz Denizi'ne.

Bilim insanları açıklamalarında yakın gelecekte deniz buzunun erimesi ile ilgili zaman çizelgesini geciktirmek için hala bir şans olduğunu da aktardı.