Gökyüzü ona emanet: Türkiye'den 'çelik kubbe' hamlesi

Savunma Sanayi İcra Komitesi, 6 Ağustos toplantısında ASELSAN’ın geliştirdiği yeni hava savunma sistemini "ÇELİK KUBBE" olarak duyurdu.

12punto

Savunma Sanayii İcra Komitesi’nin 6 Ağustos toplantısında önemli kararlar alındı.

Toplantı sonrası yapılan açıklamada, ASELSAN’ın yürüttüğü radardan yazılıma, savunma stratejisinden füze ve fırlatma sistemlerine kadar uzanan hava savunma projesinin yeni adı "ÇELİK KUBBE" olarak duyuruldu. 

Projenin ismi başlangıçta "GÖKKUBBE" olarak belirlenmişti, ancak tam hava savunma yaklaşımıyla ortaya çıkan sistemler bütününün adı "ÇELİK KUBBE" olarak değiştirildi. Bu isim, İsrail’in ünlü hava savunma sistemi Iron Dome-Demir Kubbe’yi akla getirdi.

YAPAY ZEKA DESTEKLİ HAVA SAVUNMASI 

Savunma Sanayii İcra Komitesi açıklamasında, ÇELİK KUBBE’nin yalnızca belirli bir bölgeyi değil, tüm Türkiye’yi koruyacak bir yapı olduğu vurgulandı. 

Açıklamada, "Katmanlı hava savunma sistemlerimiz ile tüm algılayıcı ve silahlarımızın bir ağ yapısı altında birbirleriyle entegre çalışması, ortak hava resminin oluşturulması, gerçek zamanlı olarak harekât merkezlerine ulaştırılması ve yapay zeka destekli olarak karar vericilere sunulmasını temin eden yerli ve millî olarak geliştirmekte olduğumuz ÇELİK KUBBE Projesi" ifadelerine yer verildi. Hava savunmaya yönelik yazılım, füze, radar vb. sistem ve alt sistemlerin geliştirilme projeleri de ele alındı.

Açıklamada ayrıca, havacılık ve uzay projelerine yönelik olarak uzaya erişim yeteneğinin geliştirilmesi, Milli Muharip Uçak KAAN, sürü yetenekli kamikaze, mini insansız hava ve deniz araçları projelerinin son durumu değerlendirildi.

BAYRAKTAR, TB3, AKINCI ve AKSUNGUR insansız hava araçlarının silahlı varyantları, komuta kontrol, haberleşme ve bilgi yönetim sistemleri, taktik tekerlekli zırhlı devriye aracı ve silah taşıyıcı araçlar ile muhtelif kara araçları, kıyı römorkörü ve bot sistemleri tedariki konularının görüşüldüğü belirtildi.

Geliştirme projelerine yönelik olarak ise kara, hava ve denizlerde durumsal farkındalığı artırıcı sistemler, elektronik harp sistemleri, mini/mikro insansız hava araçları, sürü yeteneğine sahip kamikaze insansız deniz araçlarına karşı savunma sistemi projeleri ele alındı. 

Envanterdeki tank ve savaş uçaklarının yerli ve milli imkanlarla modernizasyonu, hava ve deniz araçları için motor ve güç aktarım sistemleri geliştirilmesi, kuantum teknolojilerine yönelik altyapı oluşturulmasına ilişkin projeler de değerlendirilerek kabul edildi.

YERLİ VE MİLLİ BİR ARAÇ 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise çelik kubbe projesi ile ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

 "Bugün Savunma Sanayi İcra Komitesi bir çok kritik projenin yanı sıra katmanlı hava savunma sistemlerimiz ile tüm algılayıcı ve silahlarımızın bir ağ yapısı altında birbirleriyle entegre çalışması, ortak hava resminin oluşturulması, gerçek zamanlı olarak harekat merkezlerine ulaştırılması ve yapay zeka destekli olarak karar vericilere sunulmasını temin eden, yerli ve milli olarak geliştirmekte olduğumuz Çelik Kubbe Projesi'ni görüşerek karara bağlamıştır. Alınan bu tarihi kararın hayırlı olmasını diliyorum''