Harvard öğrencileri, Meta gözlükleriyle kimlik bilgilerini ifşa eden bir proje geliştirdi!

Harvard öğrencileri, Meta'nın Ray-Ban gözlüklerini kullanarak kimlik bilgilerini açığa çıkaran bir proje geliştirdi.

12punto

İki Harvard öğrencisi, Meta'nın Ray-Ban akıllı gözlüklerini kullanarak insanların kimlik bilgilerini anında ortaya çıkaran bir projeye imza attı. Yapılan demo, yüz tanıma teknolojisi ve halka açık veritabanlarıyla mevcut teknolojilerin nasıl riskli şekillerde kullanılabileceğini çarpıcı bir şekilde gösteriyor.

AnhPhu Nguyen ve Caine Ardayfio, geliştirdikleri I-XRAY adlı teknolojiyle Meta'nın gözlüklerinin Instagram’a canlı yayın yapma fonksiyonunu kullanıyor. Yapay zekâ, bu yayınlarda yüzleri tanıyor ve halka açık veritabanlarından isim, adres, telefon numarası gibi kişisel bilgileri elde ediyor. Bu veriler, daha sonra bir mobil uygulama aracılığıyla kullanıcılara iletiliyor.

Yüz tanıma teknolojisiyle güvenlik tehlikesi

Nguyen ve Ardayfio'nun demosunda, öğrencilerin gözlükler aracılığıyla sınıf arkadaşlarını ve toplu taşıma araçlarında tanımadıkları kişileri tanımladığı görülüyor. Yüz tanıma teknolojisinin doğruluğu bilinirken, I-XRAY'in bu teknolojiyi kolayca ulaşılabilir bir cihazla birleştirmesi, kötüye kullanım riskini ciddi şekilde artırıyor. PimEyes gibi yüz arama motorlarının kullanımının yaygınlaşması, bu tür teknolojilerin daha geniş kitlelerce erişilebilir olmasına olanak tanıyor.

Öğrenciler, projelerini kötü amaçlarla kullanmayı planlamadıklarını ve yayımlamayacaklarını belirtiyor. Amaçlarının mevcut teknolojilerin tehlikelerine dikkat çekmek olduğunu vurguluyorlar. Bireylerin dijital varlıklarını daha az erişilebilir hale getirmek için önlem almaları gerektiğini hatırlatıyorlar.