Nesli tükenmiş devasa somon balığının diş yapısının yaban domuzunun dişine benzediği tespit edildi

Buz devrinde yaşadığı düşünülen nesli tükenmiş kılıç dişli somon balığının dişlerinin, yaban domuzunun dişine benzeyen uzun ve yana kıvrımlı yapıda olduğu saptandı.

AA

Yapılan yeni araştırmada, bilim insanları "en büyük somon balığı" olarak nitelenen türün fosil ve ayrıntılı bilgisayar taramalarını inceledi. Araştırmada, boyu yaklaşık 3 metreye ulaşan devasa balığın dişlerinin aslında yaban domuzuna benzeyen uzun ve yana kıvrımlı yapıda olduğu sonucuna ulaşıldı.

Philadelphia Tıp Fakültesi profesörlerinden araştırma ekibinin lideri Kerin Claeson, 1970'te yapılan araştırmada somon balığının dişlerinin aşağıya doğru kıvrımlı bir yapıda olduğunun tespit edildiğini ve bu sebeple "kılıç dişli somon" ismini aldığını belirterek mevcut araştırmada ise durumun öyle olmadığının ortaya çıktığını aktardı.

Yapılan yeni araştırmada dişlerin kıvrımlı yapıda yana doğru ilerlediğinin saptandığını söyleyen Claeson, söz konusu türün "yaşamış en büyük somon balığı" kabul edildiğine işaret etti.

Claeson, dişlerin savunma ve yuva yapma gibi birçok konuda işlevlerinin bulunduğuna dikkati çekerek nesli tükenmiş somon balığının bugünün akrabalarıyla da benzerlik gösterdiğini kaydetti.

Araştırmaya ilişkin detay ve fotoğraflar "Plos One" isimli bilim dergisinde yayımlandı.

Bu arada, 2016'da yayımlanan bir araştırmada ise devasa somon balığına ait fosillerin bu türün yaklaşık 12 milyon yıl önce yaşamış olabileceğine işaret ettiğini de ortaya koymuştu.