Nobel Ödülü'nü kimin alacağını yapay zeka tahmin edebilir mi?

ChatGPT benzeri üretken yapay zeka modelleri Nobel Ödülü'nü kimin alabileceğini tahmin etmede başarılı olabilir mi?

12punto

ChatGPT artık pek çok uygulama ile entegre çalışabiliyor. Arama motorları ve tarayıcılar için de üretken yapay zekaya başvuran şirketlere ek olarak Indiana Üniversitesinden Santo Fortunato, Nobel Ödülü'nü kimlerin kazabileceğini ChatGPT'ye sordu.

NOBEL ÖDÜLÜ KAZANACAK İSİMLERİ TAHMİN EDEMİYOR

Nobel Ödülleri verilmeye başlamadan önce ChatGPT'ye sorularını yönelten Fortunato, özellikle Nobel tarafında istediği cevapları alamadı. 

Ödülleri kimin alacağını ChatGPT'ye soran Fortunato, ''2023 veya diğer yılların Nobel Ödülü sahipleri de dahil olmak üzere geleceği tahmin edemiyorum.'' cevabını aldı.

Farklı şekillerde sorular sormaya çalışan araştırmacı, yapay zekaya, Nobel ödüllü olmayan ancak yaşayan bilim insanlarının kimliğini belirlemesi için kimya, fizik ve fizyoloji veya tıp alanlarındaki üç büyük keşfi belirlemesini sordu - bilim Nobel ödüllerinin üç kategorisi. Öğrencileri de benzer bir istekte bulunarak Google'ın yapay zeka sohbet botu Claude'u denedi.

İki sohbet botu da CRISPR adlı genom düzenleme aracının geliştirilmesinden grafen adlı 2D malzemenin keşfine kadar önemli keşifleri seçmekte başarılı olsa da cevaplarında birçok kusur vardı. Bazı durumlarda, bilim insanlarının zaten Nobel Ödülü kazandığı keşifleri tanımladılar. Ve bu tek sorun değildi. Fortunato, "Yaşayan bilim insanlarını istememe rağmen hayatını kaybetmiş olan örnekleri verdi'' diyor.

NOBEL TAHMİN EDEN BİR YAPAY ZEKA İÇİN ÖZEL BİR ÇABA GEREK

Büyük dil modelleri (LLM), ChatGPT ve Claude gibi, mevcut haliyle Nobel Ödülü tahmincileri olmasalar da Illinois'deki Chicago Üniversitesinde sosyal bilimci olan James Evans, güçlü tahmin araçları olma potansiyeline sahip olduklarını belirtiyor. Ancak onları amacına uygun hale getirmek için biraz çalışma gerekeceğini ekliyor. Nobel tahmin eden bir yapay zeka oluşturmak için, mevcut LLM'ler değiştirilip uygun verilerle eğitilmelidir. "Başka birinin dil modelini alıp bu göreve zorla sokmaktan daha fazlasını yapmamız gerekecek."

Geçen hafta, küresel analitik şirketi Clarivate, gelecekteki Nobel Ödüllerini tahmin etmede son iki yılda 70'ten fazla Nobel ödülünü başarıyla tahmin etmiş olan 'atıf ödüllüleri' adlı yıllık listesini yayınladı.

Bu tahminler büyük ölçüde atıfları analiz ederek yapıldı.

Liste, en az 2.000 kez alıntılanmış makaleler yayınlamış araştırmacıları vurguluyor. Clarivate'nin analizi ayrıca bu yüksek alıntılanmış makalelerin yazarlarının çığır açan keşiflerde bulunup bulunmadığını ve önemli ödüller kazanıp kazanmadıklarını da göz önünde bulunduruyor. Bu yıl listede yer alan araştırmacılar kanser immünoterapisi, sentetik biyoloji ve malzeme bilimi gibi alanlara büyük katkıda bulundu.

Clarivate, Nobel Ödülü için tahminlerde bulunmak amacıyla araştırmalarına başlamıştı.

Yapay zekanın bu tip tahminlerde bulunmak için daha çok eğitilmesi gerekiyor. Bilimsel çalışmalarda yer alan atıfların 'Nobel'i alacak kişiyi tahmin etmede' yeterli olamayacağını söyleyen Danimarka Teknik Üniversitesinden fizikçi Rasmus Bjork Nobel Ödülü alabilmek için araştırmacıların bir alanı ileriye taşıyan veya topluma etkisi olan ya da çığır açıcı çalışmalar üretmeleri gerektiğini söylüyor, "Bir şeyin özel bir şeye sahip olması gerekiyor. Elbette, bu özel olanı nicelendirmek zor olabilir."

Ödülü alacak bilim insanlarını tahmin edecek yapay zeka geliştirmenin zorlukları da var. Bu dil modeli, gelişticisinden gelen ya da dil modelinin eğitildği veri setlerinin etkisiyle 'ön yargılı' olabilir ve bu da sonuçta yanlışın devam ettirilmesine neden olabilir.

Bu tıpkı, ABD'de suçluları yakalamak için yüz tanıma s