Semantik işitme olarak adlandırılan sisteme sahip kulaklık!

Yeni teknolojilerle pek çok yeni kulaklık tasarlanıyor. Bu sefer istenmeyen sesleri yapay zeka yardımıyla filtreleyebilen bir cihaz geliştirildi.

12punto

Günümüzdeki kulaklıklarda aktif gürültü engelleme ya da pasif gürültü engelleme gibi ses önleyici özellikler sunuluyor. Farklı bazı özellikler eklense de kullanıcılar dış sesleri kulaklığı kullandığı sırada istediği gibi filtreleyemiyor.

Bunun önüne geçmek isteyen araştırmacılar hangi seslerin duyulmak istendiğini kişinin isteğine bırakacak yapay zeka temelli bir kulaklık sistemi geliştirmeyi başardı.

20 FARKLI SES SINIFINI TANIYOR

Bu sistem temelde kulaklıklara dışarıdan gelen sesin telefonlara aktarılmasına ve burada kullanıcının istemediği çevresel sesleri iptal etmesine olanak sağlıyor. Ekip bu yeni kulaklıklardaki sistemi semantik işitme olarak adlandırıyor. 

 

Burada hem sesli komutlar hem de akıllı telefon uygulamasıyla çalıştığı aktarılan kulaklığın 20 farklı ses sınıfına sahip olduğu belirtiliyor. Örneğin bunlar arasında bebek ağlaması, elektrikli süpürge, kuş cıvıltısı gibi dış sesler yer alıyor.

Şu anda geliştirilme aşamasında olan kulaklığın ticarileştirilmiş bir versiyonunun kullanıcılarla buluşturulması planlanıyor.