Sosyal medyada Deepfake dolandırıcılıkları alarm veriyor
Sosyal medyada deepfake teknolojisiyle gerçekleştirilen dolandırıcılıkların hızla arttığı ve özellikle yatırım planları gibi fırsatlarla kullanıcıların hedef alındığı belirlendi. İşte sosyal medya kullanıcıların dikkat etmesi gerekenler...
12punto
Siber güvenlik alanında çalışan firmalardan ESET, 2024’ün ikinci yarısına ait tehdit raporunu yayınladı. Raporda, özellikle deepfake teknolojisinin kullanıldığı dolandırıcılıkların sosyal medya kullanıcıları için ciddi bir tehdit oluşturduğu vurgulandı.
DEEPFAKE DOLANDIRICILIKLARI YÜKSELİYOR
ESET’in verilerine göre, deepfake videolar ve sahte şirket paylaşımları ile gerçekleştirilen dolandırıcılık kampanyaları, Haziran-Kasım 2024 arasında yüzde 335 oranında artış gösterdi. Bu dolandırıcılıkların hedef kitlesi, genellikle hızlı kazanç vaatleriyle kandırılan bireylerden oluşuyor.
En fazla dolandırıcılık vakasına Japonya, Slovakya, Kanada, İspanya ve Çekya'da rastlandı.
ESET Tehdit Algılama Direktörü Jirí Kropác, konuya dair açıklamasında, "2024’ün ikinci yarısında, siber suçlular savunma sistemlerini aşmak için yeni saldırı yöntemleri geliştirmeye odaklandılar. Deepfake teknolojisi dolandırıcılıklarında önemli bir artış görüldü. Bu durum, sosyal medya kullanıcılarının daha dikkatli olması gerektiğini gösteriyor" dedi.
BİLGİ HIRSIZLIĞI VE FİDYE YAZILIMLARINA DİKKAT!
Raporda, daha önceki yıllarda öne çıkan Agent Tesla kötü amaçlı yazılımının yerini Formbook'un aldığına dikkat çekildi.
Ayrıca Lumma Stealer kötü amaçlı yazılımının yüzde 369 oranında artarak, dikkat çeken yeni bir tehdit oluşturduğuna yer verildi.
Fidye yazılımı saldırılarında ise RansomHub'un 2024’ün ikinci yarısında birçok kurbanı hedef alarak kendini lider konumda yerleştirdiği belirtildi. Redline Stealer adlı kötü amaçlı yazılımın ise uluslararası operasyonlarla çökertildiği bildirildi.
Çin, Kuzey Kore ve İran merkezli grupların fidye yazılımlarına olan ilgisinin arttığı da raporda vurgulandı.
KRİPTO PARA VE FİNANSAL UYGULAMALAR HEDEFTE
2024'ün ikinci yarısında kripto paraların rekor seviyelere ulaşması, bu alandaki siber tehditleri de arttırdı.
ESET verilerine göre, özellikle macOS platformunda kripto cüzdanlarını hedef alan kötü amaçlı yazılımlar ciddi bir artış gösterdi.
Atomic Stealer gibi yazılımlar, Mac cihazlarında hassas verileri çalmada etkili olurken, Android bankacılık uygulamaları ve kripto cüzdanlarına yönelik tehditler de yüzde 20 oranında arttı.
KULLANICILAR DİKKATLİ OLMALI
Uzmanlar, sosyal medya kullanıcılarının dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.
Deepfake teknolojisiyle hazırlanan sahte videoların giderek daha gerçekçi hale geldiği, dolandırıcıların ise kurbanları aldatmayı daha kolay hale getirdiği belirtiliyor.
Güvenlik uzmanları, özellikle yatırım teklifleri ve ticari fırsatlar konusunda şüpheci olunması gerektiğine dikkat çekiyor.
Bu rapor, siber tehditlerin hızla geliştiğini ve kullanıcıların çevrimiçi platformlarda ve finansal işlemlerinde daha dikkatli olmaları gerektiğini bir kez daha gözler önüne seriyor.