Tarihe damga vuran başarı: Türk sanatçılar Ay'a yapay zeka sanat eseri gönderdi!

Ouchhh Stüdyo, Ay'a yapay zeka veri sanat eseri gönderen ilk sanat stüdyosu oldu. "Human Cell Atlas" adlı eser, SpaceX roketi ile Ay'a iniş yaptı ve uzay tarihinde bir ilke imza attı.

AA

Türk sanat stüdyosu Ouchhh, dijital sanat eserleri üretme alanında Ay'a yapay zeka veri sanat eseri gönderen ilk stüdyo olma başarısını elde etti.

Ouchhh Stüdyo'nun kurucu ortaklarından Ferdi Alıcı ve Eylül Duranağaç Alıcı'nın "Human Cell Atlas" adlı eseri, geçen haftalarda SpaceX roketiyle Ay'a iniş yaptı. Bu eser, Dünya prömiyerini Art Dubai'de gerçekleştirdi ve sonsuza dek Ay yüzeyinde kalacak olmasının yanı sıra İstanbul dahil pek çok sanat başkentinde sergilenecek.

Ferdi Alıcı, "Human Cell Atlas" projesinin insan vücuduyla ilgili dünyadaki en geniş veri seti olduğunu ve 32 trilyon insan hücresinden oluştuğunu belirtti. Bu veri seti, bilim araştırmalarına önemli katkılar sağlamayı hedefliyor. Ouchhh Stüdyo, bu muazzam veri setini kullanarak yapay zeka aracılığıyla insanlığın sanatsal portresini oluşturdu.

Ay'a gönderilmesi planlanan SpaceX roketiyle ilgili bir davet aldıklarında, projeyi tamamladıklarını belirten Alıcı, "Human Cell Atlas" adlı eserin Ay yüzeyine iniş yapacak roketin üzerine monte edildiğini ve Ay'da yapay zeka sanatıyla üretilmiş ilk sanat eserini Türklerin gerçekleştirdiğini söyledi.

Eserin, Ay yüzeyine indikten sonra dünyada ilk olarak Art Dubai'de sergilendiğini vurgulayan Alıcı, eserin daha sonra dünyanın çeşitli büyük şehirlerinde sergileneceğini ve İstanbul'a özel bir edisyonunun oluşturulacağını belirtti.

Ouchhh Stüdyo, Tokyo, New York, Los Angeles, Roma, Moskova, Prag, Brüksel ve Hong Kong gibi birçok şehirde yaklaşık 75 kamu sanat projesi oluşturdu.

Art Dubai fuarı, tüm bilet satışlarından elde edilen gelirin yüzde 25'inin, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Kızılay Derneği üzerinden Gazze'deki sivillere destek için bağışlanacağını duyurdu. Bugün sona eren fuar, sanatseverler tarafından büyük ilgi gördü.