Teoriler ayyuka çıktı: Ay'ı gündüz neden görüyoruz?

Ay hakkında çalışmalar sürerken, bazı komplo teorisi denilebilecek yorumlar ortalıkta dolanmaya başladı. Ay' gündüzleri neden görüyoruz?

12punto

Ay’ın neden gündüz vakti de gökyüzünde görülebildiğini hiç düşündünüz mü? İlginç bir biçimde bazı insanlar bunun, Ay’ın yeni yapmaya başladığı bir davranış olduğuna inanıyor. Ve doğal olarak yeni bir komplo teorisi de doğuyor.

ABD’de sağ görüşlü bir yayıncı ve komplo teorisyeni olan Stew Peters, yeni bir olayın kanıtı olduğuna inandığı şeyi X’te biraz dramatik bir şekilde paylaştı: “Dolunay gün ortasında ortaya çıkıyor. Bunun olmaması gerekiyordu.” Ay’ın normal bir düşük çözünürlüklü resminin şaşırtıcı sayıda yeniden paylaşılmasının yanı sıra, diğer kullanıcılar da gökyüzünde bir sorun olduğu konusunda hemfikir.

'GÜNEŞ ARTIK BEYAZ, AY İSE FENER GİBİ PARLIYOR'

Chip'in aktardığı haberde bir kullanıcı ikinci bir komplo teorisini hatırlatmadan önce “Bunu birkaç yıldır fark ediyorum. Günde 3 kez yürüyorum ve sabahları ve sabahın geç saatlerine kadar her zaman bir tarafta ayı, diğer tarafta güneşi görüyorum” diye yanıt verdi ve ekledi: “Burada çok yapay bir şeyler oluyor. Güneş artık beyaz, çocukluğumuzdaki gibi sarı değil. Ay fener gibi parlıyor, gerçek gibi görünmüyor. Gökyüzümüzde neler olup bittiğini mutlaka sorgulamalıyız! Tüm kimyasal izlerinden bahsetmiyorum bile.”

X'teki paylaşım şu şekilde:

 

İnternette bir süredir bu komplo teorisi dolaşıyor olsa da hayır, Güneş’in rengi değişmedi.

Hala yıllar önce sahip olduğu ile aynı renge sahip, ancak siz gençken havadaki daha yüksek kirlilik nedeniyle Güneş olduğundan daha sarı görünmüş olabilir. Ay’a geldiğimizde ise, doğal uydumuz rakip ışık eksikliği nedeniyle geceleri daha parlak görünmesine rağmen gündüzleri her zaman görülebilmektedir, ancak yeni Ay dönemini çevreleyen birkaç gün boyunca Güneş’in dağınık ışığının daha etkili rekabeti nedeniyle görünmez.

Ay’ın yörüngesi ve Dünya’nın dönüşünü gösteren kısa bir videoya veya bir çizime bakarsanız, durum çok daha net bir şekilde görülecektir.

Ay, çoğu evresi sırasında gündüz ve gece boyunca güneş ışığını Dünya’ya yansıtır. Bu sıra dışı bir şey ya da Ay’ın hareket etmesine sebep olan bir tür komplonun kanıtı değildir, Ay her zaman olduğu gibi yörüngesinde dönmeye devam eder. Sadece, arada gökyüzüne belki normalden biraz daha dikkatli bir şekilde bakmak için biraz daha zaman harcamanız gerekebilir.