Türk bilim insanlarının geliştirdiği teknoloji tescillendi
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü akademisyenleri tarafından geliştirilen "Modifiye Daralan Oluk (MDO)" zenginleştirme cihazı, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından "faydalı model" olarak tescillendi.
12punto
MSKÜ'nün açıklamasına göre, Maden Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Taki Güler'in öncülüğünde, Doç. Dr. Ahmet Deniz Baş, Dr. Ercan Polat, maden yüksek mühendisleri Erdal Karadağ ve Süleyman Yurtsever'in yer aldığı araştırma ekibi, madencilik sektörüne yönelik MDO zenginleştirme cihazını geliştirdi.
Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından "faydalı model" olarak tescillenen cihaz, yoğunluğa dayalı çalışan daralan oluk prensibine dayanıyor. Geliştirme sürecinde, 2 yüksek lisans ve 1 doktora tezi kapsamında yürütülen çalışmalar ile 3 MSKÜ-BAP projesinden sağlanan finansal destek kullanıldı.
Bu buluş, ince boyutlardaki minerallerin pülp ortamında benzer hızlarda hareket etmesi nedeniyle oluşan ayrıştırma zorluklarına çözüm sunmayı amaçlıyor. Manyetik alan ve titreşim modifikasyonlarıyla geliştirilen cihazın, sürdürülebilir madenciliğe katkı sağlayarak yer altı kaynaklarının daha verimli değerlendirilmesine yardımcı olması bekleniyor.
'TEST EDİLMEYE HAZIR'
Endüstriyel ölçekte tasarlanan ve laboratuvar testlerinden başarıyla geçen MDO, teste hazır hale geldi. Düşük enerji tüketimi ve maliyetiyle öne çıkan cihaz, madencilik sektöründe metalik cevherler, endüstriyel ham maddeler ve kömür temizleme gibi alanlarda kullanım potansiyeline sahip. Ayrıca, cevher zenginleştirme tesis atıklarının ekonomiye kazandırılmasına katkı sağlayabilir.