Türkiye Uzay Ajansı'ndan 'UYNA' deneyine ilişkin yeni terimler

Türkiye Uzay Ajansı (TUA), Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) sürdürdüğü 13 deneyde öne çıkan terimlere ilişkin "Deney Sözlüğü"nü paylaşmaya devam ediyor.

AA

Türkiye Uzay Ajansı (TUA), Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) gerçekleştirdiği 13 deneye dair önemli terimleri içeren yeni "Deney Sözlüğü"nü paylaştı.

TUA'nın sosyal medya üzerinden yaptığı duyuruda, "UYNA" deneyiyle ilgili terimlere odaklanıldı. Japonya'nın Ulusal Uzay Geliştirme Ajansı (JAXA) tarafından geliştirilen ve ISS'ye bağlı bir laboratuvar modülü olan KIBO (Umut), 2008 yılında uzaya taşınarak istasyona entegre edildi. Bu modül, çeşitli bilimsel araştırmalara ve deneylere ev sahipliği yapmak üzere tasarlandı.

Deneyde kullanılan bazı terimler şu şekilde açıklandı:

Alaşım: En az iki metal elementi veya metaloidin çeşitli kompozisyonlarda bir araya gelmesiyle oluşan yeni üstün özellikli metalik malzeme.

Entropi: Malzemeyi oluşturan yapılar içerisindeki düzensizlik ve karmaşıklığı ifade eden kavram.

Levitasyon: Bir nesnenin yerçekimi tarafından çekilmeksizin havada süzülme veya yükselme yeteneği.

Elektrostatik Levitasyon Fırını (ELF): Bir malzemeyi elektrostatik kuvvetler kullanarak havada süzülen bir durumda tutmak ve yüksek sıcaklıklarda test edebilmek için tasarlanan, malzemelerin temas etmeden test ve karakterize edilmesine izin veren özel bir teknoloji.