Yapay zeka gibi görünüyor zararlı yazılım çıkıyor

Üretken yapay zeka araçları etrafındaki çılgınlık sadece sektörleri yeniden şekillendirmekle kalmıyor, aynı zamanda teknolojideki en son gelişmelerin cazibesini kullanan siber suçlular için de verimli bir zemin oluşturuyor. Siber güvenlik şirketi ESET, CapCut gibi popüler içerik oluşturma araçlarını taklit eden zararlı yazılımlara karşı kullanıcıları uyardı. Bu uygulamaların sadece resmi web sitelerinden ya da güvenilir kaynaklardan indirilmesini önerdi.

12punto

Yapay zeka destekli video düzenleme platformu CapCut, dünya çapında milyonlarca içerik üreticisinin tercihi oldu. Mobil cihazlardan masaüstü bilgisayarlara kadar geniş bir kullanım alanına sahip olan CapCut, sunduğu özelliklerle kullanıcılar tarafından tercih ediliyor. Ancak, bu popülerlik siber suçluların da ilgisini çekmiş durumda. Uzmanlar, CapCut uygulamasını taklit eden kötü amaçlı yazılımların internet ortamında hızla yayıldığını ve kullanıcıların cihazlarını ele geçirmeyi hedeflediğini belirtiyor.

Siber suçlular, yapay zekâ ile geliştirilmiş içerik üretme vaatleriyle kullanıcıları tuzağa düşürmeye çalışıyor. Sahte uygulamaları indirerek kullanıcılar, verilerini riske atmanın yanı sıra cihazlarının kontrolünü de dolandırıcılara kaptırma tehlikesiyle karşı karşıya kalabiliyor.

Uzmanlar, sosyal medya mesajları, e-postalar ve şüpheli reklamlar yoluyla yayılan bu dolandırıcılıklara karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulayarak şu önerilerde bulundu: 

Yeni bir yazılım indirirken yazılımı, meşru bir kaynaktan, genellikle yayıncının resmî web sitesinden aldığınızdan emin olun.

Genellikle bu tür web sitelerine yönlendirdiğini iddia eden e-posta veya sosyal medya mesajlarındaki istenmeyen bağlantılara tıklamaktan kaçının; mesajlar sahte olabilir.

Uygulamalar  ile ilgili reklamlara  dikkat edin; web sitesine doğrudan tarayıcınıza yazarak veya tercih ettiğiniz arama motorunda arayarak gitmeniz daha iyi olur.

Web sitesinin URL'sini inceleyin - yazılım üreticileri normalde URL'lerde çeşitli tuhaf uzantılar veya sinsi "alternatif" sürümler kullanmazlar.

Bilinen güvenlik açıklarına karşı korunmak için işletim sisteminizin, tarayıcınızın ve diğer yazılımların güncel olduğundan emin olun.

Çok katmanlı güvenlik yazılımı kullanın.

Güçlü, benzersiz parolalar ve tüm çevrimiçi iki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirmek gibi temel siber güvenlik hijyen uygulamalarına bağlı kalın.