DSÖ standartlarında havası olan şehrimiz yok!

Havası en kirli 5 kent; Batman, Iğdır, Ağrı, Şırnak ve Malatya olarak sıralanıyor.

12punto

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) son açıklamasına göre, küresel ölümlerin yaklaşık dörtte biri çevresel faktörlere bağlı olarak meydana geliyor. DSÖ'ye göre, hava kirliliği, su ve sanitasyon sorunları, iklim değişikliğinin etkisiyle artan sıcak dalgaları ve aşırı hava olayları, zararlı kimyasallara maruziyet, işyerlerindeki toksik maddeler gibi etkenler sağlık üzerinde olumsuz etkilere yol açıyor.

Habertürk'ten Ceyda Erenoğlu'nun haberine göre Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, çevresel kirliliğin özellikle insan kaynaklı etkinlikler ve atıklar tarafından tetiklendiğini vurguluyor. Hava, su ve toprak kirliliği, çevresel kirliliğin başlıca türlerini oluşturuyor. Özellikle hava kirliliğine neden olan çeşitli kimyasallar, tozlar ve gazlar; su kaynaklarının kirlenmesi; deniz ve okyanusların plastik ve petrol atıklarıyla zarar görmesi; toprağın endüstriyel atıklar ve radyoaktif maddelerle kontamine olması önemli kirlilik kaynakları arasında yer alıyor. Ayrıca, gürültü kirliliği ve iş yerlerinde karşılaşılan riskler de çevresel sağlık sorunlarına katkıda bulunuyor.

KANSERİ TETİKLİYOR

Özellikle bulaşıcı olmayan hastalıklara bağlı ölümler, çevresel kirliliğin en belirgin sonuçları arasında yer alıyor. Kalp hastalıkları, kronik solunum yolu hastalıkları, kanser, kaza ve yaralanmalar, inme ve diyabet gibi hastalıklar çevre kirliliğinin yaygın sonuçları olarak karşımıza çıkıyor.

YILDA 40 BİN ÖLÜM

Türkiye'de de durum benzer şekilde endişe verici. Hava kirliliği yılda tahminen 40 binden fazla ölüme neden oluyor. Sanayi bölgeleri, madencilik faaliyetlerinin yoğun olduğu alanlar ve büyük şehirler, çevresel kirliliğin yoğunlaştığı bölgeler olarak öne çıkıyor.

Özellikle Dilovası Bölgesi ve Ergene Nehri gibi yerler, sanayi kaynaklı kirliliğin ciddiyetini gözler önüne seriyor. Bu nedenle, sanayi yoğun bölgeler, kentsel alanlar ve çevre tahribatının yoğun olduğu bölgelere özel dikkat gösterilmesi gerekiyor.

HAVASI EN KİRLİ ŞEHİRLER

Türkiye'de hava kirliliği açısından en kötü durumda olan şehirler arasında Batman, Igˆdır, Agˆrı, Şırnak ve Malatya bulunuyor.

Çevresel kirlilikle mücadelede toplumsal ve hukuksal adımların atılması önem taşıyor. Ancak ekonomik tercihlerin insan ve çevre sağlığından önce geldiği bir düzende, çevre mücadelesinin zorlukları da artıyor.

Sonuç olarak, sağlıklı bir yaşam için çevrenin korunması ve ekosistemin dengesinin sağlanması hayati öneme sahip. Temiz hava ve suyun herkesin hakkı olduğu, doğal kaynakların sürdürülebilir şekilde kullanıldığı bir dünya, sağlık ve refah açısından vazgeçilmezdir.