Salda Gölü Koruma Derneği’nden uyarı

Salda Gölü Koruma Derneği, gölde yaşanan çevresel sorunlar ve riskler hakkında uyarıda bulundu. Dernek, yol yapımında kullanılan asfaltların göle zarar verebileceğini, AFAD teknelerinin yakıt sızıntısı riskine dikkat çekti ve göl çevresinde izinsiz kazıların yapıldığını belirtti.

12punto

Salda Gölü Koruma Derneği, Salda Gölü çevresinde yaşanan çevresel sorunlar ve olası tehlikelere dair önemli açıklamalarda bulundu. Dernek, yol yapımı sırasında kazınan asfaltların gölden tarafa itilmesinin sel baskınlarıyla göle zarar verebileceğini belirtti. Ayrıca, daha doğal ve çevre dostu malzemelerin kullanılmasını, bilim insanlarının bu konuda detaylı raporlar hazırlamasını talep etti.

BENZERSİZ BİR EKOSİSTEME SAHİP 

Salda Gölü'nün, endemik canlı ve bitkilere ev sahipliği yaparak benzersiz bir ekosistem sunduğunu vurgulayan Dernek, gölün Mars gezegeninin Jezero Krateri’ne benzerliği nedeniyle dünya mirası niteliğinde olduğunu hatırlattı.

AFAD teknelerinin gölde tur attığını ve bu durumun olası yakıt sızıntılarıyla gölü kirletme riskini taşıdığını belirten Dernek, göl çevresinde izinsiz kazı ve çukurlar açıldığını da ekledi. Dernek, yetkililerden tam koruma talep ederek, beyaz tepeciklere bile basılmaması gerektiğini ve gölü korumakla sorumlu tüm kurumların daha etkin olmasını istedi.

Alternatif turizm önerileri arasında görsel ve fotoğraf turizmi ile balon uçuşlarının yer aldığını belirten Dernek, gölü kirletmeden ve doğal güzellikleri koruyarak turizmi teşvik edebileceklerini ifade etti.

Dernek, Salda Gölü’nün benzersiz ekosisteminin korunması ve çevresel zararların önlenmesi için acil ve etkili adımlar atılması çağrısında bulundu.