AB Komisyonu'nda 'cinsiyet dengesi' polemiği: Kadın üye bulunamıyor

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen'in yeni ekibi için "kadın üye" ısrarı sonuç vermiyor. Üye ülkelerden şimdiye dek önerilen 24 isimden von der Leyen dahil yalnızca 7'si kadın.

12punto

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in 6-9 Haziran'daki seçimlerin ardından kuracağı 5 yıllık yeni ekibinde cinsiyet dengesini sağlamak amacıyla AB ülkelerinden kadın üye önerisinde bulunmaları isteği sonuçsuz kaldı. 

AB'de 6-9 Haziran'da yapılan seçimlerin ardından von der Leyen, 18 Temmuz'da Avrupa Parlamentosunda (AP) güvenoyu alarak ikinci kez Komisyon Başkanı seçildi. 25 Temmuz'da üye ülkelere mektup gönderen von der Leyen, Komisyon için 30 Ağustos'a kadar üye önerisinde bulunmalarını istedi. 

ÜLKELERİN BİRER ÜYE GÖNDERME HAKKI VAR 

Von der Leyen'in eylülün ilk haftasında önerilen isimleri değerlendirmesi planlanıyor. Ardından eylül ve ekim ayları boyunca Komisyon üyeleri, AP'deki ilgili komitelerde konuşacak, soru-cevap oturumlarına katılacak. Komitelerin notlarıyla, yeni isimler, bütün bir kabine halinde AP Genel Kurulundan güvenoyu alacak. 

27 üye ülkenin her birinin, AB'nin yürütme organı Komisyona birer üye gönderme hakkı bulunuyor. Komisyon üyeleri, AB'nin yürütme organındaki en kıdemli yetkilileri oluşturuyor ve ulusal hükümetlerdeki bakanlar gibi, her biri ticaret, tarım ve çalışma gibi konulardan sorumlu oluyor. 

ÜYE ÜLKELERDEN 'ÖZEL' İSTEK

Ancak Komisyon Başkanı'nın oluşturacağı "kabine" için üye ülkelerden özel bir isteği oldu. AB'nin ilk üst düzey kadın yöneticisi von der Leyen, cinsiyet dengesi güdeceğini, bu nedenle her üyenin bir değil bir erkek, bir kadın olmak üzere iki isim önermesini istedi. 

Bu talep, üye ülkeleri bir nevi zora soktu. Yarın son gün olmasına rağmen şimdiye dek önerilen 24 isimden von der Leyen dahil yalnızca 7'si kadın. 

Şimdiye kadar Belçika, İtalya ve Bulgaristan dışında tüm üyeler önerilerini sundu. Almanya, hakkını von der Leyen'den yana kullanmış olurken Estonya'dan gelecek Komisyon üyesi de AB liderleri tarafından Josep Borrell'in yerine "Yüksek Temsilci" olarak önerilen Kaja Kallas oldu. 

Bunların haricinde, von der Leyen'in talebine olumlu yanıt yalnızca İspanya, Portekiz, İsveç, Finlandiya ve Hırvatistan'dan geldi.