ABD'de eski büyükelçinin Küba için casusuluk yaptığı iddia edildi
ABD'de başsavcılıktan, eski büyükelçisinin 40 yılı aşkın süre boyunca Küba devletine çalıştığı iddiası geldi.
12punto
Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) Adalet Bakanlığı, eski büyükelçi Victor Manuel Rocha'nın Küba istihbarat teşkilatı için "40 yılı aşkın süre casusluk" yapmakla suçlandığını duyurdu.
Başsavcılıktan yapılan açıklamada "Rocha 40 yılı aşkın bir süre boyunca Küba devletinin gizli ajanı olarak çalıştı" denildi.
BÜYÜKELÇİNİN İLK DURUŞMASI GÖRÜLDÜ
Başsavcı Merrick Garland eski diplomatın "ABD Devlet aygıtı içinde kendisine kamuya açık olmayan bilgilere erişim ve ABD dış politikasını etkileme olanağı sağlayacak pozisyonlar aradığını ve elde ettiğini" kaydetti. Gizli bir ajanın da dahil olduğu FBI soruşturmasının ardından cuma günü Miami'de gözaltına alınan Rocha'nın pazartesi günü Florida'daki federal mahkemede ilk duruşması görüldü.
Eski büyükelçi, "yabancı bir hükümetin yasadışı ajanı olarak hareket etmek" suçuyla itham ediliyor.
Bakanlığın yayınladığı belgelerde Rocha'nın en az 1981'den bu yana Kübalı istihbarat görevlileri ile görüşmek ve ABD hükümet yetkililerine seyahatleri ve temasları hakkında yanlış bilgi vermek gibi Küba adına "gizli faaliyetlerde" bulunduğu iddiaları yer aldı.
CASUSLUK FAALİYETİNE DEVAM ETTİĞİ İDDİA EDİLDİ
Cuma günü Miami'deki evinde gözaltına alınan 73 yaşındaki Rocha, Dışişleri Bakanlığı'ndaki yirmi yıllık kariyerinde Bolivya, Arjantin ve Küba'da görevlerde bulundu. Bakanlığın Havana'da bulunan ABD Çıkarları Bölümü'nde de üst düzey görevler alan Rocha'nın bu süreçte hangi bilgileri sızdırmış olabileceği detaylandırılmadı.
Adalet Bakanlığı'na göre, Rocha, yaklaşık otuz yıllık hizmetinin ardından 2002'de Dışişleri Bakanlığı'ndan ayrıldıktan sonra bile Küba için casusluk faaliyetlerine devam etti.
2002'de sona eren Bolivya Büyükelçiliğinin ardından Dışişleri Bakanlığı'ndan emekli olan Rocha, 1994-1995 yıllarında Başkan Bill Clinton döneminde Beyaz Saray'ın bir organı olan Ulusal Güvenlik Konseyi'nin de bir üyesiydi.
Kolombiya'da doğan ve Amerikan vatandaşlığına geçen Rocha, 1981 yılında Komünist Küba hükümeti için ana istihbarat teşkilatında çalışmaya başladı.
"ABD'DEN HER ZAMAN DÜŞMAN OLARAK BAHSETTİ"
Bir mahkeme belgesine göre Rocha, 2022 ve 2023 yıllarında Kübalı bir istihbarat ajanı gibi davranan bir FBI gizli ajanı tarafından kandırıldı.
Rocha, gizli ajandan bir "Whatsapp mesajı" aldıktan sonra (takip edilmekten dikkatle kaçınarak), sırlarını toplamak için bir mikrofon ve kamera saklayan sahte Kübalı ajanla bir toplantıya gitti.
Bu toplantıda "sağcı bir kişi" olarak sahte yaşamından bahseden Rocha, Havana'daki istihbarat müdürlüğüne "sıcak selamlarını" gönderiyor ve gizli ajan olarak yaşamının kendisi için temsil ettiği "büyük fedakarlıktan" bahsediyor. Bu görüşmede "Neredeyse 40 yıl boyunca" Havana'daki komünist hükümet için yaptıklarının "muazzam" olduğunu de söyleyen eski büyükelçi, Miami'de gizli FBI ajanıyla yaptığı ikinci görüşmede tutuklandı.
Adalet Bakanlığı, Miami'de yaşayan eski büyükelçinin "ABD'den her zaman 'düşman' olarak bahsettiğini ve Küba'yı ve kendisini tanımlamak için 'biz' kelimesini kullandığını" söyledi.
Mahkeme belgesine göre, eski diplomat sorgusu sırasında "defalarca" yalan söyledi ve gizli FBI ajanıyla görüştüğünü reddetti.
KÜBA TERÖRE DESTEK VEREN ÜLKELER LİSTESİNDE
2001 yılında askeri istihbarat analisti Ana Belen Montes casusluk suçlamasıyla tutuklanmış ve neredeyse on yıldır Küba için istihbarat topladığını itiraf etmişti.
ABD gizli servisi CIA, 1961'deki başarısız Domuzlar Körfezi Çıkarması'nın ardından Kübalı liderlere suikast düzenlemek için çok sayıda girişimde bulundu.
1962'den bu yana ABD ambargosu altında olan ada ile Washington arasındaki ilişkiler gerginliğini koruyor. Donald Trump 2021'in başında görevden ayrılmadan önce Küba'yı yeniden teröre destek veren ülkeler listesine aldı - bu liste Başkan Joe Biden yönetiminin canlandırdığı değiş takaslara rağmen hala yürürlükte.