ABD'de kuş gribi vakalarında artış gözlemleniyor: Hayvanlardan bulaşmamış ilk vaka

ABD'de hayvanlarla temas sonucu 'bulaşmamış' ilk kuş gribi vakası tespit edildi. Bugüne kadar kaydedilen bütün vakalarda, hayvanlarla temas sonucu bulaş tespit edilmişti.

12punto

12PUNTO DIŞ HABERLER

Amerikan sağlık yetkilileri dün (6 Eylül Cuma), bir hastanın hayvan taşıyıcıyla bilinen bir teması olmadan kuş gribine yakalandığının laboratuvar testleriyle doğrulandığını duyurdu; bu, dünyada eşi benzeri olmayan bir vaka.

Düne kadar ülkede tespit edilen kuş gribi vakalarının hayvanlarla temasa dayandığı biliniyordu. Vakaların özellikle kümes hayvanlarıyla bağlantısı vardı.

Ancak 22 Ağustos'ta kuş gribi teşhisiyle hastaneye kabul edilen yeni bir hasta, Amerikalı yetkililer açısından soru işaretlerini artırdı. Yetkililer hastaya koyulan teşhisten emin olmak için ek testler talep etmişti.

Federal Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (CDC) tarafından yayınlanan basın açıklamasında, hastaneye yatan kişinin gerçekten de bir kuş gribine yakalandığı belirtildi.

CDC, '(Hastaya) yakın teması yoluyla herhangi bir bulaşma vakası tespit edilmedi' dedi. Hastanın enfekte olmuş bir ineğin sütünü ya da etini tüketmiş olması ihtimali üzerinde duruluyor. Buna karşın vakanın tespit edildiği Missouri'de, inekler arasında bilinen hiçbir kuş gribi vakası tespit edilmemişti.

Bu, ABD'de bu yıl tespit edilen 14'üncü vaka ve hastanın enfekte bir hayvan veya kuşla bilinen bir temasının olmadığı ilk vaka.

SON AYLARDA KUŞ GRİBİ SALGINLARININ ARTTIĞI TESPİT EDİLMİŞTİ

İlkbahardan beri ülkede alışılmadık özelliklere sahip bir kuş gribi salgını ortaya çıktı: Her şeyden önce çiftlik kuşlarını ve yabani kuşları etkileyen hastalık şimdi ineklere de yayılıyor. İlk vaka, ABD'nin güneyindeki Teksas'ta 1 Nisan'da duyuruldu. Bu, kuş gribi virüsünün bir inekten insana bulaştığı bilinen ilk vakaydı.

KUŞ GRİBİ YAYILDIKÇA MUTASYON İHTİMALİ ARTIYOR

Uzmanlar, insanlarda görülen vakaların az olmasına rağmen, hastalıkla enfekte olan memeli sayısının artmasından endişe duyuyor. Endişelenmelerinin nedeni, geniş yayılmanın virüsün mutasyona uğramasını kolaylaştırması ve virüsün yavaş yavaş insandan insana yayılmasını kolaylaştıracak özellikler kazanabilmesi ihtimalinin bulunması.

Ancak dün yaptığı açıklamada CDC, nüfusa yönelik riskin 'düşük olmaya devam ettiği' güvencesini verdi; CDC, şu aşamada salgınla mücadeleye yönelik yeni bir tavsiyede bulunmadı.