AB'de her üç kadından biri şiddete maruz kalıyor: 'Eşitlik için 130 yıl daha gerekecek'

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde kadın haklarının durumuna ilişkin bir rapor yayınlayan Avrupa Birliği (AB), her 3 kadından 1'inin şiddete uğradığını açıkladı. Raporda, kadın-erkek eşitliği konusunda AB'nin halen 'ciddi sorunları' olduğu ifade edildi.

12punto

12punto DIŞ HABERLER

AB Komisyonunun Hazırlıklılık, Kriz Yönetimi ve Eşitlikten Sorumlu Üyesi Hadja Lahbib, AB genelinde her üç kadından birinin şiddete maruz kaldığını açıkladı. Lahbib, bu durumun yıllık maliyetinin 290 milyar euroyu bulduğunu ifade etti. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında sunulan raporda, kadınların karşılaştığı şiddet türleri ve eşitsizlikler detaylı bir şekilde ele alındı.

Rapora göre, AB ülkelerinde her üç kadından biri fiziksel veya cinsel şiddet yaşıyor. Her beş kadından biri, partneri veya bir akrabası tarafından fiziksel veya cinsel şiddete uğruyor. Her 8 kadından 1'i ise cinsel şiddet mağduru oluyor. Raporda, dijital platformlarda kadınlara yönelik yeni şiddet biçimlerinin de arttığı belirtildi. Lahbib, kadına yönelik şiddetin yıllık maliyetinin 289 milyar euro olduğunu belirtti.

Reuters'ın haberine göre, Lahbib, kadınların sağlık alanında da ayrımcılığa uğradığını vurguladı. Lahbib, kadınlarda kalp krizi gibi rahatsızlıklardan ölüm oranlarının erkeklere göre daha yüksek olduğunu belirterek, bunun nedenini tıbbi araştırmaların tarihsel olarak erkekleri önceliklendirmesine bağladı. Lahbib, 'Bu durum, sağlık hizmetlerinde eşitliğin sağlanamadığını gösteriyor ve hayatlara mal oluyor' diye konuştu.

SİYASETTE EŞİTLİK SAĞLANAMADI

Lahbib, siyasette kadın temsilinin yetersiz olduğuna da dikkat çekti. Dünya genelinde yaklaşık 200 devlet başkanından sadece 28’inin kadın olduğunu belirten Lahbib, 'Mevcut hızla devam ederse, siyasette cinsiyet eşitliğinin sağlanması için 130 yıl daha gerekecek' değerlendirmesinde bulundu.

Ücret eşitsizliği konusunda da önemli açıklamalarda bulunan Lahbib, kadınların aynı iş için erkeklerden saat başına ortalama yüzde 12 daha az ücret aldığını kaydederek, şunları sözlerine ekledi:

'Bu durum, sağlık hizmetlerinde eşitliğin sağlanamadığını gösteriyor ve hayatlara mal oluyor. 2025 yılında bile bu eşitsizlik devam ediyor. Geçen yıla göre küçük bir iyileşme var, ancak bu yeterli değil.'