AB'den Tırmanan Gerilim Uyarısı: Borrell, Lübnan'daki Saldırılardan Endişeli

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Beyrut'ta sivil kayıplara neden olan hava saldırısının ardından artan İsrail-Hizbullah çatışmalarına dair derin endişe duyduğunu belirtti. Borrell, ateşkesin sağlanması ve diplomatik arabuluculuk çabalarının önemine dikkat çekti. Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Beyrut'ta sivil kayıplara neden olan hava saldırısının ardından artan İsrail-Hizbullah çatışmalarına dair derin endişe duyduğunu belirtti. Borrell, ateşkesin sağlanması ve diplomatik arabuluculuk çabalarının önemine dikkat çekti. Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Beyrut'ta sivil kayıplara neden olan hava saldırısının ardından artan İsrail-Hizbullah çatışmalarına dair derin endişe duyduğunu belirtti. Borrell, ateşkesin sağlanması ve diplomatik arabuluculuk çabalarının önemine dikkat çekti. Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Beyrut'ta sivil kayıplara neden olan hava saldırısının ardından artan İsrail-Hizbullah çatışmalarına dair derin endişe duyduğunu belirtti. Borrell, ateşkesin sağlanması ve diplomatik arabuluculuk çabalarının önemine dikkat çekti. Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Beyrut'ta sivil kayıplara neden olan hava saldırısının ardından artan İsrail-Hizbullah çatışmalarına dair derin endişe duyduğunu belirtti. Borrell, ateşkesin sağlanması ve diplomatik arabuluculuk çabalarının önemine dikkat çekti

AA

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta sivil kayıplara neden olan hava saldırısının ardından tırmanan gerilimden ve İsrail ile Hizbullah arasında artan sınır ötesi şiddetten son derece endişe duyduğunu bildirdi. Borrell, yaptığı yazılı açıklamada, 20 Eylül'de Beyrut'un güneyine düzenlenen hava saldırısında hayatını kaybedenlerden 3'ünün çocuk olduğunu hatırlatarak, "AB, Lübnan'da tırmanan gerilimden ve İsrail ile Hizbullah arasında artan sınır ötesi şiddetten son derece endişe duymaktadır" ifadesini kullandı.

Borrell, İsrail ve Lübnan'da saldırıların devam ettiğini aktararak, "Gazze'de olduğu gibi Mavi Hat'ta da ateşkesin sağlanması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu. Saldırılardan en fazla etkilenenlerin siviller olduğuna dikkati çeken Borrell, diplomatik arabuluculuk çabalarının devreye sokularak bölgede tam kapsamlı bir savaşın önlenmesinin önemini vurguladı.

Ayrıca, Borrell konunun AB'nin Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulundaki gündeminin üst sıralarında yer alacağını belirtti.

BEYRUTA HAVA SALDIRISI

İsrail ordusunun 20 Eylül'de Beyrut'un güneyine düzenlediği hava saldırısında 3'ü çocuk, 7'si kadın olmak üzere toplam 45 kişi hayatını kaybetmişti. Hizbullah, saldırıda aralarında üst düzey askeri komutanlarından İbrahim Akil'in de bulunduğu 15 mensubunun öldüğünü duyurmuştu. Lübnan'da 17-18 Eylül tarihlerinde çağrı cihazları ile telsizlerin patlatılması sonucu meydana gelen olaylarda toplamda 84 kişi yaşamını yitirmişti.

TIRMANAN ÇATIŞMALAR

İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim 2023 tarihinden bu yana taraflar arasında zaman zaman şiddetlenen çatışmalar devam ediyor. Her iki tarafın da sivillere yönelik saldırılarda bulunması, uluslararası toplumda endişe yaratıyor. Borrell'in çağrıları, bölgede barışın sağlanması için diplomatik girişimlerin artırılması gerektiğini bir kez daha gözler önüne seriyor.