ABD'li medya kuruluşunun Rusya'dan rüşvet aldığı ortaya çıktı: Rusya'yı öve öve bitirememişler
ABD'de ismi açıklanmayan bir medya kuruluşunun, Rusya'nın devlet destekli haber ajansı RT'den milyonlarca dolar rüşvet aldığı iddia edildi. ABD medyasında yer alan iddialara göre, söz konusu kurumların rüşvet aldıktan sonra Rusya yanlısı yayınlar yapmaya başladığı tespit edildi.
12punto
12PUNTO DIŞ HABERLER
ABD Adalet Bakanlığı, Tennessee merkezli bir şirket hakkında, devlet destekli Rus medya kuruluşu RT'den milyonlarca dolar aldığı ve 'sosyal medya üzerinden ABD'li kitlelere Rusya yanlısı propaganda ve dezenformasyon yaydığı' suçlamasıyla bir iddianame hazırlandığını duyurdu. ABD medyası, adı açıklanmayan medya kuruluşunun Tenet Media olabileceğini yazdı.
Demokrat ve Cumhuriyetçi partilerden siyasetçiler, Rusya ile devam eden savaş sırasında Ukrayna'ya savunma harcamaları yapılmasını onaylasa da, başkan adayı Donald Trump etrafında toplanan bir grup Cumhuriyetçi, yardımların azaltılması veya tamamen durdurulması çağrısında bulunuyor.
Tenet Media'nın çalıştığı bazı isimlerde bu grubun içerisinde yer alıyor.
Tenet Media; Dave Rubin, Lauren Southern ve Tim Pool gibi sağ görüşlü isimlerle çalışıyordu.
'RUSYA'DAN ÖZÜR DİLEMELİYİZ'
Rüşvet almakla suçlanan yayıncıların, rüşvetlerin dağıtıldığı düşünülen tarihlerde Rusya'yı öven yayınlar yapmaya başladığı da iddialar arasında. ABD Adalet Bakanlığı, yayınladığı bildiride 'rüşvet aldığına inanılan bazı isimlerin' yayınlarının inceleme altına alındığını duyurdu.
Pool, Ağustos ayında 1,3 milyon abonesine gönderdiği YouTube blogunda 'Ukrayna bu ülkenin düşmanıdır' diye yazmıştı.
Pool yazısında şöyle demişti:
'Ukrayna bizim düşmanımız, Demokratlar tarafından finanse ediliyor... Ukrayna bu ulus ve dünya için en büyük tehdit. Tüm fonları ve finansmanı iptal etmeli, tüm askeri desteğimizi çekmeli ve Rusya'dan özür dilemeliyiz.'
Pool, X platformu üzerinden paylaştığı bir mesajda, Rubin ve diğerleriyle birlikte rüşvet aldıkları iddiasını reddetti.
Pool,'Hiçbir zaman benden başka hiç kimse programın tam editoryal kontrolüne sahip olmadı, ayrıca programımın içeriği genellikle apolitiktir' diye yazdı.
Adı geçen yayıncıların, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin içinde sık sık övgü ifadeleri kullandığı belirtildi.
RÜŞVET DAĞITAN RUS MEDYA KURULUŞLARINA YAPTIRIM KARARI ALINDI
ABD Hazine Bakanlığı, Tenet'e para aktardığı iddia edilen RT'ye federal suçlamalar yöneltmesinin yanı sıra ekonomik yaptırımlar da uyguladı.
El Cezire ise konuyla ilgili bir haberinde, Trump'ın Rusya doğumlu eski danışmanı muhafazakar yorumcu Dimitri Simes'in de yaptırım uygulanan bir diğer Rus yayın kuruluşu olan Channel One adına çalıştığı iddiasıyla suçlandığı bildirildi.
Analistlere göre bu olay, Rusya'nın, devlete ve ana akım medyaya güvenmeyen Amerikalıları nasıl etkileyebildiğinin örneği.
Toronto Üniversitesi'nde Rus siyaseti doçenti olan Seva Gunitsky, 'Rus dış propagandası, önceden var olan Batı önyargıları olmadan çalışamaz' dedi.
Gunitsky, Rusya ve ABD arasındaki 'enformasyon savaşı'nı şöyle anlatıyor:
"Kremlin'in hedefi belirli bir ideolojik gündemi desteklemekten çok, rakiplerini istikrarsızlaştırmak olarak belirliyor...(Rusya) bunu ancak mevcut bölünmeleri derinleştirerek yapabilir, yeni anlatılar yaratarak değil.'