ABD'li New York Times gazetesi yazdı: Rusya'nın insanlardan beklentisi orduya katılması ve çocuk yapması

Rusya'da Putin hükümeti, bir yandan askere alım kampanyalarını artırırken, diğer yandan nüfus artışını teşvik ediyor. Yeni yasalar, suçluların orduya katılarak yargılanmaktan kaçınmasına olanak tanırken, çocuk sahibi olmayan yaşam tarzını savunmayı yasaklıyor. Kremlin, hem asker sayısını hem de doğum oranlarını artırmak amacıyla agresif bir strateji izlerken, uzmanlar bu hedeflerin Rusya'nın azalan nüfusu nedeniyle gerçekçi olmadığını belirtiyor.

12punto

Geçtiğimiz aylarda Rus hükümeti sözleşmeli askerler için kayıt ikramiyelerini iki katına çıkardı ve sosyal medyayı ve şehir sokaklarını askere alma reklamlarıyla doldurdu. Ayrıca yeni bir yasa, suçlu şüphelilerin savaşmak için kaydolmaları halinde yargılanmaktan kaçınmalarına izin veriyor. Aynı zamanda, Devlet Başkanı Vladimir Putin doğumları arttırmanın ulusal bir öncelik olduğuna karar verdi ve bu çaba geçen hafta çocuksuz bir yaşam tarzını savunmayı yasaklayan bir yasa tasarısı ile yeni bir baskıcı aşamaya girdi.

Bu iki kampanya birbirinden ayrı olsa da savaş zamanı Rusya'sında aynı madalyonun iki yüzü gibi: Kremlin'in sıradan Rusları Batı'ya karşı üstünlük sağlamak için ülkelerini yeniden şekillendirmeye dahil etmeye yönelik giderek daha agresif hale gelen girişimi. Kısa vadede Putin'in ordusunun daha fazla askere ihtiyacı var. Batı'nın tahminlerine göre Ukrayna'da sona erme emaresi göstermeyen bir yıpratma savaşında günde bin kayıp veriyor.

'BİR KADININ BEDENİ ÇOCUK ÜRETMEK İÇİNDİR, ERKEĞİN BEDENİ ÖLDÜRME YETENEĞİNDEN İBARET'

Putin'e göre uzun vadede Rusya'nın daha fazla insana ihtiyacı var: Batı'dan giderek izole olan bir ekonomiyi desteklemek, ülkenin göçe olan bağımlılığını azaltmak ve elbette gelecekteki savaşlar için asker havuzu sağlamak için. Estonya'daki Tartu Üniversitesi'nde profesör olan ve devlet ile insanların bedenleri arasındaki ilişkiyi inceleyen Andrey Makarychev, Putin'in düşüncesinde bedenin bir kamu malına dönüştüğünü söyledi. Makarychev, “Bir kadının bedeni çocuk üretmek içindir ve bir erkeğin bedeni de tetiği çekme ve sonunda öldürme yeteneğinden ibaret" dedi.

Putin geçtiğimiz ay Rusya ordusunun 180 bin kişi arttırılarak 1.5 milyona çıkarılmasını emretti ki bu sayı Rusya'yı Çin'den sonra dünyanın en büyük ikinci ordusu haline getirecek. Kremlin bu artışı ülke için var olan tehditlerin sayısına bağladı. Ancak analistler 1,5 milyonluk bir ordu kurmanın, büyük ölçüde Rusya'nın azalan nüfusu nedeniyle gerçekçi olmadığını söylüyor. Carnegie Endowment for International Peace'de Rus ordusu uzmanı olarak görev yapan Dara Massicot'a göre Rusya'nın önündeki zorluk sadece yeni asker toplamak değil, aynı zamanda böylesine büyük bir ordunun ihtiyaç duyacağı silah ve teçhizatı üretecek kadar büyük bir işgücüne sahip olmak.

'ÇOCUK SAHİBİ OLMAYI MODA HALİNE GETİRMEK GEREKİYOR'

Ancak konu doğum oranlarına geldiğinde, Rus lider iyileştirme için biraz alan gördü. Putin, “Nüfusla ilgilenmek, doğurganlık oranını arttırmak gerekiyor. Eskiden Rusya'da olduğu gibi çok çocuk sahibi olmayı moda haline getirmek gerekiyor" dedi.

Bu yılın ilk yarısında Rusya'da doğduğu bildirilen çocuk sayısı 599 bin 630 ile son çeyrek yüzyılın en düşük seviyesinde; işgal altındaki Kırım da dahil olmak üzere toplam nüfus 2020'den bu yana 1,8 milyon azalarak 146,1 milyona geriledi. Kremlin, asker alımlarında olduğu gibi doğumları teşvik etmek için de maddi ödüller kullanıyor. İlk çocuğunu doğuran Rus kadınlara bir defaya mahsus olmak üzere 6 bin 700 dolar ödeme yapılıyor. Pazartesi günü, Rus hükümeti gelecek üç yılın bütçesini açıkladığında, hamile kadınları ve çocuklu aileleri desteklemek için planlanan 60 milyar dolardan fazla harcamayı lanse etti.